Pierogi na wigilię.

 

52 Pierogi z kapusta i grzybami

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami.

Składniki na Farsz1/2 kg mąki * 40 g suszonych grzybów   *  4 łyżki oliwy  * 3 cebule * sól i pieprz

Suszone grzyby należy przez noc moczyć wodzie. Następnie odlewamy wodę nalewamy świeżą i dodajemy 4 łyżki oliwy. Gotujemy aż zmiękną. Ostudzić, odlać wodę. Kapustę włożyć do garnka, dodać 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, podlać wodą i ugotować do miękkości. Pilnować by woda się nie wygotowała i kapusta nam się nie przypaliła. Gdy kapusta i grzyby się gotują rozgrzać na patelni olej albo klarowane masło i usmażyć na złoto pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Ciasto na pierogi

0.5 kg mąki pszennej
1 jajko
0.5 płaskiej łyżeczki soli
3/4 szklanki wody (letnia)
1/4 szklanki mleka

Ciasto na pierogi ruskie: Mąkę sypiemy na stolnicę, zrobić w niej dołek. Do mąki wlać zagotowane mleko. Wymieszać mąkę z mlekiem. Dodać kolejne jajko, sól, wodę i resztę mleka. Wyrobić ciasto.

Be Sociable, Share!

2 Responses to Pierogi na wigilię.

  1. Mariusz Brzostek napisał(a):

    Nie za dużo gotuję, ale ten przepis na pierogi spróbuję. Całkiem apetycznie się prezentuje. Dzięki Pawle za niego 🙂
    Mariusz Brzostek ostatnio opublikowa�..Fundament marketingu internetowego, czyli budowa listy adresowejMy Profile

  2. Anna Maria Olszta napisał(a):

    Świetny przepis, niemal identyczny mam w swoim zbiorze, wychodzą z niego rewelacyjne pierogi, jedzone jeszcze w święta, chętniej innych pyszności. Świetnie Pawle, że go przypomniałeś. Smacznego:-)
    Anna Maria Olszta ostatnio opublikowaÅ�..Witaj na moim blogu 🙂My Profile

Dodaj komentarz