Pierogi na wigilię.

 

52 Pierogi na wigilię to z kapusta i grzybami i ruskie.

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, oraz u mnie w domu muszą być pierogi ruskie.

Oto jak przygotować pierogi na wigilię z kapusta i grzybami.

Składniki na Farsz czyli pierogi na wigilię nr 1 1/2 kg kapusty kiszonej * 40 g suszonych grzybów   *  4 łyżki oliwy  * 3 cebule * sól i pieprz

Suszone grzyby należy przede wszystkim moczyć  w wodzie około 24 godzin, by przywrócić im elastyczność.. Następnie odlewamy wodę nalewamy świeżą i dodajemy 4 łyżki oliwy. Gotujemy aż zmiękną. Ostudzić, odlać wodę. Kapustę włożyć do garnka, dodać 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, podlać wodą i ugotować do miękkości. Pilnować by woda się nie wygotowała i kapusta nam się nie przypaliła. Gdy kapusta i grzyby się gotują rozgrzać na patelni olej albo klarowane masło i usmażyć na złoto pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Ciasto na pierogi – składniki:

0.5 kg mąki pszennej *1 jajko  0.5 płaskiej łyżeczki soli * 3/4 szklanki wody (letnia) *1/4 szklanki mleka

Przygotowanie ciasta na pierogi: Mąkę sypiemy na stolnicę, zrobić w niej dołek. Do mąki wlać zagotowane mleko. Wymieszać mąkę z mlekiem. Dodać kolejne jajko, sól, wodę i resztę mleka. Wyrobić ciasto. Wrobione ciasto wałkujemy na placek o grubości 5 mm i wykrawamy kółka wykorzystując do tego szklankę.

farsz na pierogi na wigilię nr 2 czyli ruskie:

250 g twarogu (najlepiej półtłusty)  * 2 średnie cebule * 0,5 kg ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków  * sól, pieprz do smaku * tłuszcz do podsmażenia cebuli najlepszy jest smalec.

Przygotowanie farszu.

Twaróg odsączam na sicie i mielę maszynką dodając ziemniaki. W tym czasie kroję cebulę w drobną kostkę i podsmażam na tłuszczu. Lekko zrumienioną cebulkę zestawiam z ognia do przestygnięcia. Mieszam cebulę z ziemniakami i twarogiem. Dodaję pieprz i sól do smaku. Farsz powinien być lekko pikantny.

Robimy pierogi

Na wykrojone kółka z ciasta nakładamy farsz małą łyżeczka. Sklejamy brzegi tak by nie wypadał farsz.  Bierzemy duży garnek taki z 3 litrowy i gotujemy w nim posoloną wodę. Do zagotowanej wody wrzucamy pierogi. Gotujemy 2 minuty po wypłynięciu pirogów.

2 Responses to Pierogi na wigilię.

  1. Nie za dużo gotuję, ale ten przepis na pierogi spróbuję. Całkiem apetycznie się prezentuje. Dzięki Pawle za niego 🙂

  2. Świetny przepis, niemal identyczny mam w swoim zbiorze, wychodzą z niego rewelacyjne pierogi, jedzone jeszcze w święta, chętniej innych pyszności. Świetnie Pawle, że go przypomniałeś. Smacznego:-)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pierogi-na-wigili-kuchnia-faceta