Pierogi na wigilię.
Pierogi na wigilię to z kapusta i grzybami i ruskie.
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami, oraz u mnie w domu muszą być pierogi ruskie.
Oto jak przygotować pierogi na wigilię z kapusta i grzybami.
Składniki na Farsz czyli pierogi na wigilię nr 1 : 1/2 kg kapusty kiszonej * 40 g suszonych grzybów * 4 łyżki oliwy * 3 cebule * sól i pieprz
Suszone grzyby należy przede wszystkim moczyć w wodzie około 24 godzin, by przywrócić im elastyczność.. Następnie odlewamy wodę nalewamy świeżą i dodajemy 4 łyżki oliwy. Gotujemy aż zmiękną. Ostudzić, odlać wodę. Kapustę włożyć do garnka, dodać 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, podlać wodą i ugotować do miękkości. Pilnować by woda się nie wygotowała i kapusta nam się nie przypaliła. Gdy kapusta i grzyby się gotują rozgrzać na patelni olej albo klarowane masło i usmażyć na złoto pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
Ciasto na pierogi – składniki:
0.5 kg mąki pszennej *1 jajko 0.5 płaskiej łyżeczki soli * 3/4 szklanki wody (letnia) *1/4 szklanki mleka
Przygotowanie ciasta na pierogi: Mąkę sypiemy na stolnicę, zrobić w niej dołek. Do mąki wlać zagotowane mleko. Wymieszać mąkę z mlekiem. Dodać kolejne jajko, sól, wodę i resztę mleka. Wyrobić ciasto. Wrobione ciasto wałkujemy na placek o grubości 5 mm i wykrawamy kółka wykorzystując do tego szklankę.
farsz na pierogi na wigilię nr 2 czyli ruskie:
250 g twarogu (najlepiej półtłusty) * 2 średnie cebule * 0,5 kg ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków * sól, pieprz do smaku * tłuszcz do podsmażenia cebuli najlepszy jest smalec.
Przygotowanie farszu.
Twaróg odsączam na sicie i mielę maszynką dodając ziemniaki. W tym czasie kroję cebulę w drobną kostkę i podsmażam na tłuszczu. Lekko zrumienioną cebulkę zestawiam z ognia do przestygnięcia. Mieszam cebulę z ziemniakami i twarogiem. Dodaję pieprz i sól do smaku. Farsz powinien być lekko pikantny.
Robimy pierogi
Na wykrojone kółka z ciasta nakładamy farsz małą łyżeczka. Sklejamy brzegi tak by nie wypadał farsz. Bierzemy duży garnek taki z 3 litrowy i gotujemy w nim posoloną wodę. Do zagotowanej wody wrzucamy pierogi. Gotujemy 2 minuty po wypłynięciu pirogów.
2 Responses to Pierogi na wigilię.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Nie za dużo gotuję, ale ten przepis na pierogi spróbuję. Całkiem apetycznie się prezentuje. Dzięki Pawle za niego 🙂
Świetny przepis, niemal identyczny mam w swoim zbiorze, wychodzą z niego rewelacyjne pierogi, jedzone jeszcze w święta, chętniej innych pyszności. Świetnie Pawle, że go przypomniałeś. Smacznego:-)