Pierogi po Lwowsku

Pierogi po lwowsku są bardzo podobne do ruskich. Ich Farsz został wzbogacony gotowanym jajkiem. Warto spróbować. Bardzo polecam.

Składniki na ciasto:

500 g mąki * 250 g wody *  łyżka masła *  ½  łyżeczki soli

Składniki na farsz:

500 g ziemniaków  *  30 dag białego sera  *  3 jajka *  sól i pieprz do smaku

Ciasto na pierogi po lwowsku:

Mąkę sypiemy na stolnice> dodajemy przyprawę z suszonych pomidorów. Robimy dołek i wlewamy ciepłe mleko. Wszystko wymieszać i dodać kolejne dwa żółtka ( Białko wykorzystamy do posmarowania pierogów przed pieczeniem),  masło, sól i wodę. Następnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć przynajmniej na 30 minut.

Farsz na pierogi po lwowsku:

Ugotowane ziemniaki ugnieść ręczną razem z białym serem Jajka gotujemy na twardo i kroimy w drobną kosteczkę. Następnie dodajemy do ziemniaków z serem i przyprawiamy  solą i pieprzem . Tak przygotowany farsz będziemy umieszczać w cieście.

W rozwałkowanym cieście ( tak na grubość 5 mm ) wykrawać szklanką krążki. Nakładać  na wykrojone krążki farsz i lepić. Gotowe pierogi odkładamy na posypaną mąkom stolnice i przykrywamy ściereczką by nie wysychały. Następnie gotujemy je we wrzącej, osolonej wodzie. Po wrzuceniu zamieszamy delikatnie pierogi tak, aby nie przywarły do dna garnka. Ja gotuje je do momentu aż wypłyną na wierzch plus 2 minuty.

Podawać ze śmietaną.

Be Sociable, Share!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
pierogi-po-lwowsku-kuchnia-faceta