Pierogi po Lwowsku

Pierogi po lwowsku są bardzo podobne do ruskich. Ich Farsz został wzbogacony gotowanym jajkiem. Warto spróbować. Bardzo polecam.
Składniki na ciasto:
500 g mąki * 250 g wody * łyżka masła * ½ łyżeczki soli
Składniki na farsz:
500 g ziemniaków * 30 dag białego sera * 3 jajka * sól i pieprz do smaku
Ciasto na pierogi po lwowsku:
Mąkę sypiemy na stolnice> dodajemy przyprawę z suszonych pomidorów. Robimy dołek i wlewamy ciepłe mleko. Wszystko wymieszać i dodać kolejne dwa żółtka ( Białko wykorzystamy do posmarowania pierogów przed pieczeniem), masło, sól i wodę. Następnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć przynajmniej na 30 minut.
Farsz na pierogi po lwowsku:
Ugotowane ziemniaki ugnieść ręczną razem z białym serem Jajka gotujemy na twardo i kroimy w drobną kosteczkę. Następnie dodajemy do ziemniaków z serem i przyprawiamy solą i pieprzem . Tak przygotowany farsz będziemy umieszczać w cieście.
W rozwałkowanym cieście ( tak na grubość 5 mm ) wykrawać szklanką krążki. Nakładać na wykrojone krążki farsz i lepić. Gotowe pierogi odkładamy na posypaną mąkom stolnice i przykrywamy ściereczką by nie wysychały. Następnie gotujemy je we wrzącej, osolonej wodzie. Po wrzuceniu zamieszamy delikatnie pierogi tak, aby nie przywarły do dna garnka. Ja gotuje je do momentu aż wypłyną na wierzch plus 2 minuty.
Podawać ze śmietaną.
Dodaj komentarz
Aby dodać komentarz, należy się zalogować.