Pierogi z boczkiem

.
Pierogi z boczkiem pieczone to takie męskie żarcie. Żaden prawdziwy facet nimi nie pogardzi. Do tego są proste w przygotowaniu. Jedyny problem to lepienie. Ja też nie lubię tej czynności. Jednak czego się nie robi by dobrze i smacznie zjeść.
Składniki na pierogi z boczkiem
ciasto:
600 g mąka pszenna * 20 g drożdże świeże * 1 szklanka mleko * 4 łyżki olej * 1 łyżeczka cukru * 1 łyżeczka soli
farsz:
500 g boczku wędzonego * 3 duże cebule * sól * pieprz
Ciasto na pierogi z boczkiem – przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w garnku z niewielką ilością ciepłej wody. Dodać sól, cukier i olej. Wszystko dokładnie rozmieszać. .Do miski wsypać mąkę i dodać przygotowany roztwór. Dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie gładkie, przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi objętość.
Farsz na pierogi z boczkiem:
Boczek i obraną cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę Można zmielić w mikserze.. Oba składniki wymieszać, przyprawić solą i czarnym pieprzem. Przysmażyć na patelni na małym ogniu, tak by cebula przybrała złotawy kolor
Przygotowanie pierogów z boczkiem.
Ciasto wyjąć na stolnicę posypaną mąką i zagnieść. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm. Następnie wykrajamy szklanką krążki. Umieszczamy na nich farsz i kleimy. Układamy na blasze i smarujemy jajkiem. Nagrzewamy piekarnik do 250 0 C. Wkładamy pierogi do piernika na ok. 15 minut patrząc żeby nie spalić. Tak jak z pizzą.
Dodaj komentarz
Aby dodać komentarz, należy się zalogować.