Pierogi z boczkiem

.

Pierogi z boczkiem pieczone to takie męskie żarcie. Żaden prawdziwy facet nimi nie pogardzi. Do tego są proste w przygotowaniu. Jedyny problem to lepienie. Ja też nie lubię tej czynności. Jednak czego się nie robi by dobrze i smacznie zjeść.

Składniki na pierogi z boczkiem

ciasto:

600 g mąka pszenna * 20 g drożdże świeże * 1  szklanka mleko  * 4 łyżki olej * 1 łyżeczka cukru * 1 łyżeczka soli

farsz:

500 g boczku wędzonego * 3 duże cebule * sól * pieprz

Ciasto na pierogi z boczkiem – przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w garnku z  niewielką ilością ciepłej wody. Dodać sól, cukier i olej. Wszystko dokładnie rozmieszać. .Do miski wsypać mąkę i dodać przygotowany roztwór. Dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie gładkie, przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi objętość.

Farsz na pierogi z boczkiem:

Boczek i obraną cebulę kroimy w bardzo  drobną kostkę Można zmielić w mikserze.. Oba składniki wymieszać, przyprawić solą i czarnym pieprzem. Przysmażyć na patelni na małym ogniu, tak by cebula przybrała złotawy kolor

Przygotowanie pierogów z boczkiem.

Ciasto wyjąć na stolnicę posypaną mąką  i zagnieść. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm. Następnie wykrajamy szklanką krążki. Umieszczamy na nich farsz i kleimy. Układamy na blasze i smarujemy jajkiem. Nagrzewamy piekarnik do 250 0 C. Wkładamy pierogi do piernika na ok. 15 minut patrząc żeby nie spalić. Tak jak z pizzą.

Be Sociable, Share!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies, pinche el enlace para mayor información.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies
pierogi-z-boczkiem-kuchnia-faceta