Pierogi z boczkiem

Pierogi z boczkiem pieczone to takie męskie żarcie. Żaden prawdziwy facet nimi nie pogardzi. Do tego są proste w przygotowaniu. Jedyny problem to lepienie. Ja też nie lubię tej czynności. Jednak czego się nie robi by dobrze i smacznie zjeść.

Składniki na pierogi z boczkiem

ciasto:

600 g mąka pszenna * 20 g drożdże świeże * 1  szklanka mleko  * 4 łyżki olej * 1 łyżeczka cukru * 1 łyżeczka soli

farsz:

500 g boczku wędzonego * 1 duża cebula * sól * pieprz

Ciasto na pierogi – przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w garnku z  niewielką ilością ciepłej wody. Dodać sól, cukier i olej. Wszystko dokładnie rozmieszać. .Do miski wsypać mąkę i dodać przygotowany roztwór. Dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie gładkie, przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi objętość.

Farsz na pierogi z boczkiem:

Boczek i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Oba składniki wymieszać i przyprawić solą i czarnym pieprzem. Przysmażyć na patelni na małym ogniu, tak by cebula przybrała złotawy kolor

Przygotowanie pierogów z boczkiem.

Ciasto wyjąć na stolnicę posypaną mąką stolnicę i zagnieść. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm. Następnie wykrajamy szklanką krążki. Umieszczamy na nich farsz i kleimy. Układamy na blasze i smarujemy jajkiem. Nagrzewamy piekarnik do 250 0 C. Wkładamy pierogi do piernika na ok. 15 minut patrząc żeby nie spalić. Tak jak z pizzą.

Najlepszy sposób na dezynfekcję twojej kuchni.

Be Sociable, Share!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

pierogi-z-boczkiem-kuchnia-faceta