Pierogi z boczkiem

.

Pierogi z boczkiem pieczone to takie męskie żarcie. Żaden prawdziwy facet nimi nie pogardzi. Do tego są proste w przygotowaniu. Jedyny problem to lepienie. Ja też nie lubię tej czynności. Jednak czego się nie robi by dobrze i smacznie zjeść.

Składniki na pierogi z boczkiem

ciasto:

600 g mąka pszenna * 20 g drożdże świeże * 1  szklanka mleko  * 4 łyżki olej * 1 łyżeczka cukru * 1 łyżeczka soli

farsz:

500 g boczku wędzonego * 3 duże cebule * sól * pieprz

Ciasto na pierogi z boczkiem – przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w garnku z  niewielką ilością ciepłej wody. Dodać sól, cukier i olej. Wszystko dokładnie rozmieszać. .Do miski wsypać mąkę i dodać przygotowany roztwór. Dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie gładkie, przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi objętość.

Farsz na pierogi z boczkiem:

Boczek i obraną cebulę kroimy w bardzo  drobną kostkę Można zmielić w mikserze.. Oba składniki wymieszać, przyprawić solą i czarnym pieprzem. Przysmażyć na patelni na małym ogniu, tak by cebula przybrała złotawy kolor

Przygotowanie pierogów z boczkiem.

Ciasto wyjąć na stolnicę posypaną mąką  i zagnieść. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 5 mm. Następnie wykrajamy szklanką krążki. Umieszczamy na nich farsz i kleimy. Układamy na blasze i smarujemy jajkiem. Nagrzewamy piekarnik do 250 0 C. Wkładamy pierogi do piernika na ok. 15 minut patrząc żeby nie spalić. Tak jak z pizzą.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pierogi-z-boczkiem-kuchnia-faceta