Pierogi z kapustą kiszoną

Pierogi z kapustą kiszoną

Pierogi z kapustą kiszoną i mięsem

 

 

Składniki do farszu  na pierogi z kiszoną i mięsem

 500g kapusty kiszonej * smalec * 250 g pieczeni wieprzowej * słonina * cebula * 1 jajko * sól, pierz

Przygotowanie farszu na pierogi z kapustą kiszoną i mięsem

Kapustę posiekać, dodać smalec i zagotować w niewielkiej ilości wody pod przykryciem.  Następnie odkryć i odparować wodę. Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę, podsmażyć. Następnie mielimy kapustę z mięsem i podsmażoną cebulą. Wszystko mieszamy z jajkiem i przyprawiamy pieprzem , solą do smaku. Słoniną pokroić w kostkę i upiec na skwarki.  Okrasić pierogi ugotowane już pierogi.

Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami

Składniki do farszu  na pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami

500g kapusty kiszonej * smalec * 10 pieczarek * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 2 jajka * Sól, pieprz * słonina do okraszenia

Przygotowanie farszu na pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami

Kapustę posiekać, dodać smalec i zagotować w niewielkiej ilości wody pod przykryciem.  Następnie odkryć i odparować wodę. Pieczarki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Podsmażyć i dodać koncentrat pomidorowy. Następnie kapustę i pieczarki zmielić. Potem dodać jajka ( mogą być same żółtka )  i przyprawić solą i pieprzem do smaku. Słoninę pokroić w kostkę i podsmażyć  na skwarki.

Pierogi z kapustą kiszoną po chłopsku.

Składniki do farszu  na pierogi z kapustą kiszoną po chłopsku

500g kapusty kiszonej * smalec * 3 ziemniaki * 1 cebula * 200g twarogu * Sól, pieprz * słonina do okraszenia

Kapustę posiekać, dodać smalec i zagotować w niewielkiej ilości wody pod przykryciem.  Następnie odkryć i odparować wodę. Ziemniaki obrać umyć i ugotować w osolonej wodzie/ Następnie wodę odlać i zostawić do odparowania. Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę, podsmażyć. Kapustę kiszoną, ziemniaki twaróg  i cebulę mielimy. Wszystko przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Słoninę pokroić w kostkę i podsmażyć  na skwarki.

Przygotowanie  pierogów:

Ciasto rozwałkować na placek p grubości  ok. 4 mm. Teraz wykrawamy z ciasta krążki za pomocą szklanki lub specjalnej foremki. Na każdy krążek nakładamy wcześniej przygotowany farsz, składamy na połowę i sklejamy. Należy uważać by nadzienie nie znalazło się miedzy sklejanymi brzegami. Tak sklejone pierogi będą się rozklejać podczas gotowania. Gotowe pierogi odkładamy na stole posypanym mąką ( by nie przylepiały się do blatu). Teraz gotujemy posoloną wodę i do gotującej się wody dodajemy pierogi partiami. Gotujemy do momentu wypłynięcia pierogi plus 2 minuty, od momentu wypłynięcia. Pierogi wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową. Podajemy okraszone skwarkami ze słoniny.

Przepis na ciasto znajdziesz tu http://kuchniafaceta.pl/ruskie-pierogi

 

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pierogi-z-kapust-kiszon-kuchnia-faceta