Na ruskie pierogi to do mamy.

 

Ruskie pierogi nie ma jak domowe.

Co tu dużo gadać. Pierogów to żaden facet robić nie będzie. Ale każdy facet lubi ruskie pierogi. Dlatego na pierogi biegam do mamy. Wczoraj naszła mnie taka ochota, że nawet o północy myślałem gdzie tu jechać i kupić. Ale kupne to nie to. Rano zadzwoniłem do mamy i poprosiłem by zrobiła mi kilka ruskich. Zaczęła się śmiać, że taki zemnie kucharz co pierogów robić nie chce. Wytłumaczyłem jej, że takich pierogów jak ona robi, to nikt na świecie nie umie. Oczywiście podziałało. Dziś na obiad mam pierożki. A oto przepis mojej mamy.:

Składniki na ruskie pierogi:

0.5 kg ziemniaków * 30 dag białego sera * 1 cebula  * sól i pieprz do smaku

Ciasto na pierogi:

0.5 kg mąki pszennej * 1 jajko * 0.5 płaskiej łyżeczki soli * 3/4 szklanki wody (letnia) * 1/4 szklanki mleka * łyżka masła

Ciasto na pierogi ruskie: Mąkę sypiemy na stolnice na stolnicę, zrobić w niej dołek. Do mąki wlać zagotowane mleko. Wymieszać mąkę z mlekiem. Dodać kolejne jajko,  masło,sól i wodę. Następnie wyrobić ciasto.

Farsz na pierogi ruskie: ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę najlepiej ręczną. Dodać ser biały. Cebulę posiekać, przysmażyć na maśle, wrzucić do ziemniaków z białym serem, dodać przyprawy – sól i pieprz, wymieszać.

W rozwałkowanym cieście ( tak na grubość 5 mm ) wykrawać szklanką krążki. Nakładać  na wykrojone krążki farsz i lepić – ta czynność wymaga trochę wprawy – wystarczy metodą prób i błędów znaleźć odpowiednią ilość farszu i powinno pójść już sprawnie. Pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie.  Po wrzuceniu zamieszamy delikatnie pierogi tak, aby nie przywarły do dna garnka. Ja gotuje je do momentu aż wypłyną na wierzch plus 2 minuty. Najlepszy był mój teściu, czekał aż pierogi opadną na dno. I z pierogów na obiad nie było. Ale teściowa też robi niezłe.

Podajemy z kefirkiem lub czerwonym barszczem do popicia.

Życzę smacznego

Na wigilie u mnie w domu są zawsze pierogi, Tu znajdziecie przepisy na  Wigilijne pierogi

One Response to Na ruskie pierogi to do mamy.

  1. No to jutro wraz z małżonką wypróbujemy ten przepis 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

na-ruskie-pierogi-to-do-mamy-kuchnia-faceta