Prawdziwy kotlet schabowy.

 

Wielu się w tej chwili zastanawia, co to znaczy „prawdziwy” schabowy. Kotlet schabowy musi być z kością. W innym wypadku to jest schab w panierce. W 90  przypadkach na 100 nasze panie robią schab w panierce i chcą nam wmówić, że to schabowy. Dlatego pokażemy im,  jak wygląda PRAWDZIWY SCHABOWY.

 

 

Kotlet schabowy – składniki:

0,5 kg schabu z kością  * 2  jajka * bułkę tartą na panierkę.  * smalec ( 1 zasada faceta w kuchni – wieprzowina lubi smalec) * sól pieprz do smaku

Kotlet schabowy – przygotowanie

 

Kroimy schab na 4 części. Każda z kością. Porcje rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Solimy pieprzymy do

smaku. Na talerz wbijamy jajka i roztrzepujemy do jednolitej emulsji. Bierzemy drugi talerz i sypiemy na niego bułkę tartą. Na koniec stawiamy na ogień patelnię i topimy smalec. Schab maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Tak przyrządza facet schaboszczaka. Podajemy z ziemniaczkami i surówką. Smacznego!

Be Sociable, Share!

3 Responses to Prawdziwy kotlet schabowy.

  1. Teresa napisał(a):

    No jasne lepiej smakuje i można potem kość obgryzać i palce lizać! A tekiego bez kości nie ma jak! 🙂 ale szybciej i łatwiej się smaży i mniej dzwigania przy zakupach 🙂 Kiedyś też tak robiłam,ale zrobili nam w sklepie ułatwienia…pozdrawiam

  2. Beata napisał(a):

    wiecie co to chyba prawda ze jednak faceci sa lepszymi kucharzami bo jak mój syn zrobi takiego kotlecika to nawet ja sie skusze nie bacząc na kalorie 🙂 a kosteczka faktycznie dodaje jakiegoś niewytłumaczalnego smaczku.
    W sklepie jak się ładnie Panie poprosi to nawet pokroją porcje kotleta z kostką 🙂 klient nasz pan …:)

    pozdrawiam Beata Górecka
    http://www.beatagorecka.pl

    Ps . tak swoja droga ciekawa jestem ilu Panów czyta kuchnie faceta, czyżby tylko kobiety miały odwage sie wypowiadać 🙂 Panowie do dzieła 🙂
    Beata ostatnio opublikowaÅ�..Sposób na zdrowe jedzonkoMy Profile

  3. Promocje napisał(a):

    Odważyłem się i piszę 🙂
    Mi smakuje najbardziej jak schab bez kości jest spulchniony (nie wiem jak to się fachowo nazywa ale jak kupujemy schab w plastrach to bynajmniej u mnie można poprosić i pani Jadzia wrzuca w maszynkę i zewnętrzne mięśni się nacinają), porównując tego rozbitego w domu z tym to niebo a ziemia – jak ktoś nie wierzy niech sam sprawdzi

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

prawdziwy-kotlet-schabowy-kuchnia-faceta