Sałatka jarzynowa.
Tradycyjna Sałatka jarzynowa. Często gościłem ona w moim rodzinnym domu na wszystkich imprezach. Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole.
Sałatka jarzynowa – Składniki:
Gotowane warzywa: 8 ziemniaków, 6 marchwi, 2 pietruszki * 6 jajek na twardo * 6 ogórków kwaszonych Dawtony * 2 cebule * 1 jabłko * 1 puszka groszku zielonego * 1 puszka kukurydzy * natka pietruszki do smaku, a potem do posypania całości * słoik majonezu (320 gram) * 2 ząbki czosnku – opcjonalnie do smaku * sól, pieprz
Sałatka jarzynowa – Przygotowanie:
Umyć i ugotować ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler, tak by się nie rozgotowały. Ugotować jajka na twardo. Gdy warzywa i jajka przestygną, obrać i pokroić w drobną kostkę. Ogórki odsączyć i również pokroić. Posiekać drobno cebulę lub białą część pora oraz jabłko. Czosnek wycisnąć przez praskę. Wszystko włożyć do dużej miski. Dodać do tego 1 puszkę odsączonego groszku zielonego konserwowego, 1 puszkę odsączonej kukurydzy konserwowanej i 1 słoik majonezu dekoracyjnego. Wkroić pietruszkę zieloną i koper. Dokładnie wymieszać, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę wyłożyć do dekoracyjnej miski
i ozdobić, np. pietruszką, koprem, papryką różnokolorową, groszkiem, kukurydzą, jajkiem, marchwią. Odstawić sałatkę do lodówki, by wszystkie składniki się ze sobą „przegryzły”.
2 Responses to Sałatka jarzynowa.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
A czy pojawi się kiedyś przepis na sałatkę pekińską? Tylko taki „ludzki”. Znalazłem kilka w sieci, ale wszystkie byle jakie.
Taka sałatka kojarzy mi się z dzieciństwem i przypomina dom rodzinny. Nie zawsze chętnie chciało się kroić składniki, ale z jedzeniem nie było problemu. Jadąc na święta do rodziców, zawsze wiem, że będzie na stole, smaczna jak zawsze. Osobiście wolę bez kukurydzy ;).