Sałatka z grillowaną papryką, pomidorami i mozzarellą

Sałatka z grillowaną papryką, pomidorami i mozzarellą.

Jeszcze niedawno na polskim grillu piekło się wyłącznie mięso, ta reguła staje się jednak powoli nieaktualna. Grillowane warzywa stają się modne, podobnie jak owoce.

Sałatka z grillowaną papryką, pomidorami i mozzarellą –  jakie potrzebujemy składniki.

(porcja dla dwóch osób): 2 duże czerwone papryki * ok. 200 g pomidorków koktajlowych (dojrzałych), przepołowionych * 2 kulki dobrej jakości mozzarelli * świeżo mielony pieprz * świeża bazylia, do posypania sałatki * sól, do smaku * oliwa z oliwek.

Sałatka z grillowaną papryką, pomidorami i mozzarellą jakie potrzebujemy –  jak przygotować:

Piekarnik nagrzewamy  do 200 st. C. Papryki umieszczamy bezpośrednio na kratce w piekarniku, pieczemy ok. 20-30 minut, raz po raz obracając paprykę tak, aby skórka sczerniała. Gotowe papryki przekładamy do miski, owijamy folią spożywczą. Po 10 minutach ściągamy skórkę- powinna zejść lekko, bez żadnego problemu. Tak przygotowane papryki rozkładamy na talerzu. Dodajemy mozzarellę porwaną na duże kawałki, pomidory koktajlowe doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Całość sałatki polewamy oliwą, posypujemy obficie świeżą bazylią. (Uwaga! Istotne jest, żeby użyć mozzarelli i oliwy dobrej jakości). Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

saatka-z-grillowan-papryk-pomidorami-i-mozzarell-kuchnia-faceta