Spaghetti

 

Rodzaje makaronów spaghetti

Spaghetti to klasyczny, długi, prosty makaron. W wielu krajach świata używa się nazwy ,,spaghetti” i ,,makaron” zamiennie. Tymczasem, jest wiele rodzajów makaronu różniących się rozmiarem od cieniutkich nitek cappellini po grubsze, okrągłe bucatini i ziti w kształcie rurek. liguine, bevette i reginette mają spłaszczony kształt, zaś fusilli lunghi są skręcone jak świderki. Niektóre, szersze rodzaje, jak reginette zakończone są ząbkowatym brzegiem. Długie rodzaje makaronu podaje się zwykle z niezbyt ciężkimi sosami na bazie oliwy, tak by łatwo było nawinąć je na widelec.

Spaghetti ze szparagami

Składniki: 500 g zielonych szparagów (zdrewniałe końce odłamane) * 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia * 2 szalotki, drobno pokrojone * sól * pieprz, świeżo zmielony * 1 2/3 szklanki (400 ml) gęstego sosu pomidorowego * 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej * 500 g spaghetti * 30 g sera pecorino lub innego niezbyt ostrego sera, startego

Przygotowanie: Postaw duży garnek z wodą na ogniu. Posól i doprowadź do wrzenia. W tym czasie ugotuj szparagi w osolonej wodzie, 5-7 minut, do miękkości. Odcedź, pokrój na drobne kawałki, zachowując 3-4 do dekoracji. Rozgrzej oliwę w dużej patelni ustawionej na średnim ogniu. Włóż szalotki, podsmaż 2-3 minuty, aż zmiękną. Dodaj pokrojone szparagi. Sos pomidorowy, natkę pietruszki dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i duś na wolnym ogniu około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, tak by sos zgęstniał. Włóż makaron do wrzącej wody, ugotuj al dente (tak, by był twardawy, nierozgotowany). Odcedź, przełóż na patelnię z sosem, zwiększ ogień i wymieszaj dokładnie. Posyp serem, udekoruj całymi szparagami i podawaj gorące.

Spaghetti z suszonymi pomidorami

Składniki: 1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia * 3 ząbki czosnku (pokrojone na plasterki) * 90 g suszonych pomidorów, moczonych przez 15 minut w ciepłej wodzie, odsączonych, posiekanych * 400 g pomidorów z puszki, posiekanych z sokiem * 500 g spaghetti * 350 g fasolki szparagowej, oczyszczonej, pokrojonej na kawałki * sól * pieprz, świeżo zmielony

Przygotowanie: Postaw duży garnek z wodą na ogniu. Posól i doprowadź do wrzenia. Rozgrzej oliwę w dużej patelni na średnim ogniu. Włóż czosnek i suszone pomidory, podsmaż około 3 minut, aż czosnek nabierze złocistej barwy. Dodaj pomidory z puszki z sokiem. Duś na wolnym ogniu około 10 minut, tak by sos zgęstniał. W tym czasie włóż makaron i fasolkę do wrzącej wody i gotuj, aż fasolka będzie miękka, a makaron al dante. Odlej, wyłóż na patelnię z sosem, dopraw solą i pieprzem. Zwiększ ogień i wymieszaj. Podawaj gorące.

SMACZNEGO

Be Sociable, Share!

Dodaj komentarz