Stek z dorsza.

.

.

Stek z Dorsza przygotujemy w serowej panierce.

Co potrzebujemy  aby przygotować stek z dorsza;

 

Składniki;

  4 filety z dorsza * 1 kg ziemniaków * 2 łyżki soku z cytryny * 400 g marchwi * 400 g kalafiora * puszka zielonego groszku i kukurydzy* 100 g twardego żółtego sera * 4 łyżki mąki *  jajko *  3 łyżki masła * Sól i pieprz do smaku.

Jak przygotowujemy stek z dorsza?

 

Ziemniaki obieramy , płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka z wodą solimy  i gotujemy aż będą miękkie. Filet z dorsza także płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Solimy i pieprzymy, oraz skrapiamy cytryną i odstawiamy na około 15 minut.Marchew obrać, umyć i pokroić w plasterki. Kalafior oczyścić i podzielić na małe różyczki.  tak przygotowane warzywa wkładamy do garnka z posoloną wodą i gotujemy aż będą miękkie.

Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę i groszek przesączyć przez sito. Jajko w bić na talerz i roztrzepać. Na drugi talerz wsypać mąkę. Dodać starty ser i wymieszać.

Filet z dorsza za zanurzamy w jajku, obtaczamy w mieszance sera z mąką. Przy obtaczaniu w panierce mocno przyciskamy dorsza do panierki. Na patelni rozgrzewamy masło i wkładamy porcję ryby. Smażymy na złocisty kolor ( po 3 trzy minuty na każdej stronie ) .

Ugotowane warzywa przełożyć na sitko i odsączyć. Następnie wymieszać z kukurydzą i groszkiem.

Usmażony Stek z dorsza przekładamy na talerz obkładamy  warzywami i dodać gotowane ziemniaki. Wszystko można obsypać nadkom pietruszki.

 

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

stek-z-dorsza-kuchnia-faceta