Super żywność – co to jest?

Super żywność – z czym to się je?
Gdybyśmy mieli zidentyfikować jedno wspólne pragnienie, wspólne dla całej ludzkości, to prawdopodobnie jest to pragnienie jak najdłuższego życia. Długie, zdrowe i szczęśliwe życie było jednym z głównych celów człowieka od zarania dziejów.
Starożytni Egipcjanie polegali na magicznych zaklęciach i dziwnych mieszankach ziołowych, które miały przedłużyć życie, a nawet miały pomóc osiągnąć nieśmiertelność. Starożytni odkrywcy wyruszyli na niebezpieczne wyprawy w nadziei odnalezienia mitycznej „fontanny młodości”. Alchemicy przez wieki eksperymentowali z różnymi substancjami, aby stworzyć eliksir życia. Niektóre z tych substancji były w rzeczywistości bardzo toksyczne!
Dużo więcej mitów przetrwało do dzisiaj i niektórzy ludzie w naszej nowoczesnej kulturze nadal w nie wierzą. Jednym z takich mitów jest picie sproszkowanego złota. Co ciekawe, innym mitem jest to, że wcześniejsza emerytura sprzyja długowieczności (może to mieć sens, ale niestety nie ma na to dowodów!).
Co mówi nam prawdziwa nauka? Ogromna ilość badań wykazała, że zdrowy styl życia jest podstawą dłuższego życia. Mówiąc dokładniej, to rodzaj jedzenia, które spożywamy, może opóźnić starzenie się i utrzymać naszą witalność i aktywność w latach późnej starości.
Te dogłębne badania wykazały, że określone produkty spożywcze zawierają silne składniki przeciwstarzeniowe, a także niesamowite składniki odżywcze – stąd wynaleziono termin „super żywność”.
Dłuższe życie wymaga jedynie dodania do diety super żywność i regularnego ich spożywania. W tej książce omówimy 10 z tych najsilniejszych super produktów i sposób, w jaki mogą one pomóc przeciwstawić się procesowi starzenia. Im więcej ich zjesz, tym więcej lat dołożysz do swojego życia. A oto dodatkowy bonus: nie tylko będziesz żył dłużej, ale to pożywienie zwiększy również twoją ogólną odporność i wzmocnią twoje zdrowie fizyczne i psychiczne.
Czym jest „Super żywność”?
„Super żywność” to stosunkowo nowy termin, który odnosi się do żywności, która ma wyjątkowo wysoką wartość odżywczą. Wspólne właściwości pożywienia to:
- Zwykle na bazie roślin.
- Zawiera witaminy, minerały i przeciwutleniacze.
- Przeważnie niskokaloryczna.
- Mają bardzo wysoką gęstość odżywczą, co oznacza, że mogą zawierać zalecane dzienne spożycie niektórych witamin i minerałów w niewielkiej ilości
- Bardzo wysoka zawartość przeciwutleniaczy, substancji, o których wiadomo, że neutralizują wolne rodniki (produkty uboczne energii, które mogą być bardzo szkodliwe dla organizmu). Wolne rodniki mogą zwiększać ryzyko chorób związanych z wiekiem, takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona, a także choroby serca, dolegliwości układu oddechowego, udar czy choroby nowotworowe.
- Chociaż pożywienie nie leczy chorób przewlekłych, może im zapobiegać i łagodzić niektóre z ich objawów, jeśli się pojawią.
- Wiele super żywności ma bogate kolory, co wskazuje na wysoką zawartość przeciwutleniaczy.
- Lista super żywności jest długa i zróżnicowana. Do najczęstszych należą między innymi :
- szpinak,
- brokuły,
- maliny,
- orzechy włoskie,
- czosnek,
- soczewica,
- czarny pieprz
- pomidory.
- jagody
- grzyby
Super żywność – Korzyści
Chociaż nie ma formalnej kategoryzacji dla pożywienia, stwierdzono, że mają one szeroki zakres korzyści zdrowotnych w zależności od konkretnych substancji znajdujących się w każdym z nich.
Oprócz konkretnych produktów spożywczych, które wydłużają życie, można spożywać inne pożywienie, aby uzyskać następujące korzyści zdrowotne:
- Wzmocnienie układu odpornościowego.
- Poprawa pamięci.
- Poprawa funkcji poznawczych i zdrowia mózgu.
- Zapobieganie rakowi.
- Promowanie wysokiej jakości snu.
- Zmniejszenie depresji i lęku.
- Ochrona przed chorobami zwyrodnieniowymi związanymi z wiekiem.
- Poprawa zdrowia układu krążenia.
- Obniżenie poziomu stresu.
- Poprawa poziomu energii.
Wiele z omawianych tutaj super żywności zapewnia potężną kombinację tych korzyści, oprócz promowania długowieczności. Regularnie spożywane działają jak zbroja, która chroni Cię od stóp do głów! Nietrudno zobaczyć, jak potężne mogą być na wielu poziomach.
Zdrowe gotowanie bez wody. Smażenie bez tłuszczu.
Czy to jest możliwe. SPRAWDŹ
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.