Tajska sałatka z makaronem i czerwoną kapustą

Tajska sałatka

Co warto wiedzieć o czerwonej kapuście – charakteryzuje się ona czerwono-fioletową barwą. Jej główki o twardych, zbitych liściach są zazwyczaj niewielkie lub średniej wielkości. Czerwona kapusta pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie znana już była w starożytnej Grecji i Rzymie. Obecnie uprawiana jest na całym świecie.

Dziś przygotujemy czerwoną kapustę po tajsku.

Składniki :(porcja dla dwóch osób): 100 g makaronu vermicelli (albo makaronu ryżowego lub innego makaronu do kuchni tajskiej) * 150-200 g dużych krewetek * kawałek czerwonej kapusty drobno poszatkowanej * 1 mała marchewka pokrojona w słupki * 2 małe papryczki chilli * 2-3 ząbki rozgniecionego czosnku * pęczek zielonego szczypiorku * sól i świeżo mielony pieprz, do smaku * 3-4 łyżki sosu rybnego * 2 łyżki jasnego sosu sojowego * kawałek świeżego imbiru startego na tarce * 1 łyżka masła klarowanego/oleju kokosowego.

Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek, chilli oraz imbir. Wykładamy krewetki na patelnię, solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy chwilę na dużym ogniu, pod koniec dodajemy grubo krojony szczypior, ściągamy z patelni. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na tej samej patelni podsmażamy poszatkowaną czerwoną kapustę i marchew, dodajemy ugotowany makaron i uprzednio przygotowane krewetki. Mieszamy całość na dużym ogniu, doprawiamy sosem sojowym, sosem rybnym. Podajemy gorące. Smacznego!

Be Sociable, Share!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.