Uwielbiam kawę mrożoną.

Tak, lubię słodycze. Wśród nich są takie dziwactwa jak kawa mrożona. Przed wczoraj, czekając na spotkanie biznesowe, zamówiłem sobie coś takiego. Kelnerka poleciła mi kawę w promocji w trzech smakach do wyboru. Wybrałem tradycyjną. Po zjedzeniu bitej śmietany . Muszę przyznać że była bardzo smaczna.  – Skoro robią śmietanę tak jak lubię, to kawa będzie też ekstra. I tu nastąpiło rozczarowanie. Tego co było pod śmietaną w żaden sposób nie można było nazwać kawą. To nawet nie miało smaku kawy,  jakby barmanka zapomniała dodać tego składnika. A wydawało mi się, ze nie można zrobić kawy bez kawy. Smakowało to jak chłodne mleka, do którego dodano kostki lodu,  ( czego też nie akceptuję ), Po prostu breja. Dlatego postanowiłem podać wam mój przepis na kawę mrożoną.

Przepis na szybko, ale mniej profesjonalnie.

Do szejkera wrzucamy 6 kostek lodu dodajemy łyżkę kawy rozpuszczalnej. Mieszamy do momentu aż lód rozbije się na miazgę i wymiesza z kawą. Słodzimy tak jak lubimy mieszamy i wlewamy do szklanki. Dodajemy schłodzone mleko. Na wierzch gałka loda i bita śmietana. Można posypać gorzką czekoladą.

Przepis profesjonalny.

Zaparzamy kawę, najlepiej w ekspresie. Odstawiamy do stygnięcia. Potem do lodówki do momentu kiedy będziemy mieć na nią ochotę. Wtedy bierzemy przygotowujemy bitą śmietanę. Wyjmujemy chłodzoną kawę z lodówki wlewamy do szklanki. Słodzimy i mieszamy aż do rozpuszczenia cukru, dodajemy z chłodzone mleko Gałka loda i bita śmietana.

 Paweł Ilnicki

Be Sociable, Share!

One Response to Uwielbiam kawę mrożoną.

  1. Ewa Moniuszko napisał(a):

    Witam,
    ja osobiście wolę kilka gałek lodów wymieszać w szejkerze z kawą rozpuszczalną i do filiżanki, jak ktoś chce może na wierzch dodać bitą śmietanę.
    Lub do gotowej kawy dodać zamiast mleka kilka gałek lodów.
    pozdrawiam i życzę miłego dnia
    Ewa Moniuszko
    Ewa Moniuszko ostatnio opublikowaÅ�..KOMPOSTOWNIK część 2 – Jak zakładamy kompostownik.My Profile

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

uwielbiam-kaw-mroon-kuchnia-faceta