Wywar warzywny z wołowiną

Wywar warzywny z wołowina
Wywar warzywny z wołowiną
W każdej kuchni taki wywar to podstawa większości zup i sosów. Wywar Warzywny z Wołowiną nie jest potrawą błyskawiczną, nie wolno stosować żadnych skrótów. Musi gotować się długo i powoli. W przeciwnym razie stanie się mętny i nie uzyska pożądanego intensywnego smaku.
Druga sprawa to kostki rosołowe. Ja tego nie stosuję. Dlaczego? W kostkach znajdziemy na przykład: glutaminian sodu (E 621, neurotoksyna), guanylan disodowy (E 627), inozynian disodowy (E 631) czy też karmel amoniakalny (E 150c) odpowiedzialny za barwę rosołu. Taki chemiczny wywar nie tylko nie zawiera żadnych substancji odżywczych, ale także zmienia smak potraw i upodabnia je do siebie.
Przygotowanie wywaru warzywnego nie jest trudne. Wymaga jednak czasu. Najważniejszą zasadą przy gotowaniu wywaru jest, aby gotował się on powoli. Woda powinna tylko lekko pyrkać. W taki sposób otrzymamy klarowny wywar, inaczej będzie on mętny
Składniki :
1 kg mięsa wołowego (najlepszy jest szponder) * 2 marchewki * 2 pietruszki * 10 dkg korzenia selera *średnia cebula * 1 pora * kilka gałązek natki pietruszki i liści selera * 2 liście laurowe * 4 ziarna ziela angielskiego * 4 ziarenka pieprzu czarnego * 1 łyżka soli * 2 litry wody
Wywar warzywny z wołowina – przygotowanie
Do dużego garnka włożyć na początek wołowinę. Zalać zimną wodą. Lekko osolić. Postawić na małym ogniu i tak gotować mięso. Warto zbierać szumowinę na bieżąco. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać, starannie wypłukać. Z liście selera i pora dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Cebulę obrać, opalić na ogniu tak aby wierzchnia warstwa cebuli się przypaliła. Gdy wywar mięsny stanie się już klarowny, wrzucić liść laurowy, ziarnka pieprzu i ziela angielskiego, opaloną cebulę oraz obrane warzywa. Przykryć i gotować wolniutko 1,5 – 2 godziny, aby wywar tylko „pyrkał”, i im wolniej, tym lepiej. Po tym czasie spróbować i jeśli jest taka potrzeba można przyprawić solą i pieprzem,
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.