Żeberka w czerwonym winie.

Żeberka w czerwonym winie.
Panowie i Panie , bo do kuchni faceta zagląda też wiele Pań. Bardzo mi miło z tego powodu. Dziś żeberka, ale tak trochę wykwintniej. Uwierzcie mi takie gotowanie wcale nie jest trudne. Zaraz się przekonacie.
Żeberka w czerwonym winie – Potrzebne składniki:
1 kg żeberek wieprzowych * 500 ml czerwonego wytrawnego wina * 1 czerwona cebula * 4 ząbki czosnku * 4 liście laurowe * 4 jagody jałowca * 1 łyżka estragonu * sól i pieprz * olej ( najlepiej z pestek winogrona lub z oliwek)
Żeberka w czerwonym winie – Przygotowanie
Mięso myjemy i kroimy na porcje. Nacieramy solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem z estragonem. Wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy winem. Dodajemy liść laurowy, pokrojoną cebulę w talarki i jagody jałowca. Przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej przygotować na dzień przed pieczeniem.
Następnie żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Marynatę przecedzamy i połową zalewamy żeberka, a reszta posłuży nam do polewania żeberek podczas pieczenia.
Pieczemy pod przykryciem w piekarniku o tem. 170 stopni Celsjusza przez około godzinę.
Wyśmienicie smakują z zasmażaną kapustą.
2 Responses to Żeberka w czerwonym winie.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Brzmi przepysznie. My już marzymy o żeberkach w Veenwouden. A Ty Jakie wino polecasz?
Skoro to takie proste i przepyszne trzeba spróbować :).