Żeberka w czerwonym winie.


Żeberka w czerwonym winie.

Panowie i Panie , bo do kuchni faceta zagląda też wiele Pań. Bardzo mi miło z tego powodu. Dziś żeberka, ale tak trochę wykwintniej. Uwierzcie mi takie gotowanie wcale nie jest trudne. Zaraz się przekonacie.

Żeberka w czerwonym winie – Potrzebne składniki:

1 kg żeberek wieprzowych * 500 ml czerwonego wytrawnego wina    * 1 czerwona cebula  * 4 ząbki czosnku * 4 liście laurowe  * 4 jagody jałowca * 1 łyżka estragonu  *  sól i pieprz  *  olej ( najlepiej z pestek winogrona lub z oliwek)

Żeberka w czerwonym winie – Przygotowanie

Mięso myjemy i kroimy na porcje. Nacieramy solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem z estragonem. Wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy winem. Dodajemy liść laurowy, pokrojoną cebulę w talarki i jagody jałowca. Przykrywamy i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, a najlepiej przygotować na dzień przed pieczeniem.

Następnie żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego. Marynatę przecedzamy i połową zalewamy żeberka, a reszta posłuży nam do polewania żeberek podczas pieczenia.

Pieczemy pod przykryciem w piekarniku o tem. 170 stopni Celsjusza przez około godzinę.

Wyśmienicie smakują z zasmażaną kapustą.

Przepisy z wieprzowiny.

2 Responses to Żeberka w czerwonym winie.

  1. Brzmi przepysznie. My już marzymy o żeberkach w Veenwouden. A Ty Jakie wino polecasz?

  2. Wino Poznań pisze:

    Skoro to takie proste i przepyszne trzeba spróbować :).

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

eberka-w-czerwonym-winie-kuchnia-faceta