Żołądki drobiowe w chrzanie

Żołądki drobiowe w chrzanie to danie za, którym kobiety nie przepadają. Panowie wręcz przeciwnie. Ponieważ moja mama pracowała kiedyś w stołówce zakładowej to potrawy z podrobów często gościły w naszym domu.
Żołądki drobiowe w chrzanie – składniki:
500 g żołądków drobiowych * 1 pietruszkę * 2 marchewki * kawałek selera * 4 łyżki tartego chrzanu * 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego * 1 łyżka Vegety bez (glutaminianu sodu)
Żołądki drobiowe w chrzanie – przygotowanie
Umyte i oczyszczone żołądki gotujemy wraz z warzywami. warzywa przed gotowaniem kroimy w drobną kostkę. Można też zetrzeć na grubej tarce. Gotujemy około 90 minut. W czasie gotowania dodajemy vegete. W osobnym naczyniu mieszamy chrzan z jogurtem i szklanką wywaru z żołądków. Tak przygotowany jogurt wlewamy do żołądków i podgrzewamy, nie gotujemy. Wyśmienicie smakują z ryżem.
Z podrobów polecam również wątróbkę.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.