Żołądki drobiowe w chrzanie



Żołądki drobiowe w chrzanie to danie za, którym kobiety nie przepadają. Panowie wręcz przeciwnie.  Ponieważ moja mama pracowała kiedyś w stołówce zakładowej to potrawy z podrobów często gościły w naszym domu.

Żołądki drobiowe w chrzanie – składniki:

500 g żołądków drobiowych * 1 pietruszkę  *  2  marchewki  *  kawałek selera   *  4   łyżki tartego chrzanu                        *  3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego  *   1  łyżka Vegety bez (glutaminianu sodu)

Żołądki drobiowe w chrzanie – przygotowanie

Umyte i oczyszczone żołądki gotujemy wraz z warzywami. warzywa przed gotowaniem kroimy w drobną kostkę. Można też zetrzeć na grubej tarce. Gotujemy około 90 minut. W czasie gotowania dodajemy vegete. W osobnym naczyniu mieszamy chrzan z jogurtem i szklanką wywaru z  żołądków. Tak przygotowany jogurt  wlewamy do żołądków i podgrzewamy, nie gotujemy. Wyśmienicie smakują z ryżem.

 

Z podrobów polecam również wątróbkę.

 

Be Sociable, Share!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

odki-drobiowe-w-chrzanie-kuchnia-faceta