Zupa gulaszowa z topinamburem

Zupa gulaszowa z topinamburem zapewni sytość i wspaniały smak. Będzie przy tym odżywcza bez ryzyka przybrania na wadze. To dzięki użytemu topinambura, czyli słonecznika bulwiastego. Jest to zdrowa alternatywa dla ziemniaków.
Bulwy Topinamburu mają słodkawy smak, lekko orzechowy. Zawarte substancje odżywcze, jakie zawiera pomagają oczyścić z toksyn. Sprzyjają rozwojowi pożytecznych kultur bakteryjnych w układzie pokarmowym, oraz wspomaga układ odpornościowy. Zawarta w bulwach topinambura inulina pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru w organizmie. Topinambur można spożywać na surowo, co pozwala go stosować do sałatek, a nawet jako zamiennik cytryny do herbaty. Znacznie lepiej smakują jednak po ugotowaniu lub upieczeniu. Można z nich przyrządzać purée, zapiekanki, zupy, potrawy warzywne, a nawet chipsy. Ich smak komponuje się z większością ziół, a także z rybami, serami, grzybami i mięsem.
Zupa gulaszowa z topinamburem – składniki
0,5 kg wołowiny * kawałek selera * 1 duża marchewka * 1 pietruszka * 4 bulwy topinambura * 3 ziemniaki * cebula * 1 łyżeczka papryki słodkiej * 1 łyżka koncentratu pomidorowego * 3 ziarna ziela angielskiego * 2 ząbki czosnku * 3 liście laurowe * sól, rozmaryn, pieprz, zioła prowansalskie
Zupa gulaszowa z topinamburem – przygotowanie
Wołowinę myjemy. Następnie kroimy ją w kostkę i przysmażamy na smalcu do zbrązowienia. Przekładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy około 1,5 godziny, aż wołowina będzie. Warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Na tłuszczu po wołowinie przysmaż cebulę, czosnek. Usmażoną cebulę i czosnek dodaj do garnka z papryką i koncentratem pomidorowym. Gotuj około 20 minut, a na koniec dodaj zioła prowansalski i przyprawy.
Życzę smacznego
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.