Makaron studencki

Zostało mi trochę makaronu zastanawiałem się co z tym zrobić. I przypomniałem sobie jak na studiach robiliśmy makaron studencki. Wersji było kilka od ubogiej po wykwintną. Dziś pokaże wykwintną;
Makaron studencki – składniki:
cebula * Kawałek kiełbasy lub boczku, ewentualnie szynki * ser żółty starty ( to już była kulinarna rozpusta ) * sól pieprz do smaku * najważniejsze – makaron ile mamy tyle zjemy
Makaron studencki – Przygotowanie
Posiadana wędlinę koimy na kostkę i podsmażamy na patelni z pokrojoną cebulą. Dodajemy makaron i chwilę jeszcze podgrzewamy. Solimy pieprzymy do smaku i rozkładamy na talerze. Na koniec posypujemy żółtym serem. Życzę smacznego.
2 Responses to Makaron studencki
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Uwielbiam robić tzn. czystki w lodówce i szafkach, wtedy można wykombinować najsmaczniejsze jedzonko, a makaron… uwielbiam! 🙂
Dania z resztek są najlepsze! Uwielbiam je przygotowywać.
U mnie baza wygląda z reguły tak: marchewkę i cebulę kroimy w paseczki i na patelnię, obok czeka w gotowości kubek jogurtu naturalnego wymieszanego z czymś pikantnym – sosem czilli, suszonym albo świeżym czosnkiem, przyprawami i tak dalej.
Na bazę z marchewek i cebuli wrzucam potem to, co mi się nawinie, a jak już całość się podsmaży, to zalewam jogurtem i czekam, aż jego większość wyparuje, a to co zostanie, zwiąże ładnie składniki. I już!
Najlepsze jest to, że do tego dania można wrzucić praktycznie wszystko 😀 Parafrazując stary kawał o bigosie, nazywam swoją potrawę „Potrawa na winie” – bo co się nawinie to leci do garnka 😀
Pozdrawiam