Żeberka wołowe

 

Aby zrobić żeberka wołowe  orientalnie. potrzebujemy.

składniki:  1 kg żeberek wołowych * 1 łyżka oleju  sezamowego do wysmarowania naczynia

składniki na sos: 4 papryczki chili * 4 łyżki koncentratu pomidorowego * 2 łyżki octu ryżowego      * 2 łyżki ciemnego sosu sojowego * 200 ml wina śliwkowego * 2 łyżki cukru * 1 łyżka pieprzu cayenne * 1 łyżka kolendry.

 

Przygotowanie: Paprykę oczyszczamy z pestek i ciekamy na drobno. Dodajemy resztę składników do sosu i dusimy ok 3 minut.

Umyte i oczyszczone żeberka wołowe dzielimy na porcje. Układamy w nasmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Przykrywamy i zapiekamy w piekarniku przez godzinę w temperaturze 170 stopni.

 

 

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

eberka-woowe-kuchnia-faceta