Żeberka wołowe

Aby zrobić żeberka wołowe orientalnie. potrzebujemy.
składniki: 1 kg żeberek wołowych * 1 łyżka oleju sezamowego do wysmarowania naczynia
składniki na sos: 4 papryczki chili * 4 łyżki koncentratu pomidorowego * 2 łyżki octu ryżowego * 2 łyżki ciemnego sosu sojowego * 200 ml wina śliwkowego * 2 łyżki cukru * 1 łyżka pieprzu cayenne * 1 łyżka kolendry.
Przygotowanie: Paprykę oczyszczamy z pestek i ciekamy na drobno. Dodajemy resztę składników do sosu i dusimy ok 3 minut.
Umyte i oczyszczone żeberka wołowe dzielimy na porcje. Układamy w nasmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Przykrywamy i zapiekamy w piekarniku przez godzinę w temperaturze 170 stopni.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.