Żeberka wołowe

 

Aby zrobić żeberka wołowe  orientalnie. potrzebujemy.

składniki:  1 kg żeberek wołowych * 1 łyżka oleju  sezamowego do wysmarowania naczynia

składniki na sos: 4 papryczki chili * 4 łyżki koncentratu pomidorowego * 2 łyżki octu ryżowego      * 2 łyżki ciemnego sosu sojowego * 200 ml wina śliwkowego * 2 łyżki cukru * 1 łyżka pieprzu cayenne * 1 łyżka kolendry.

 

Przygotowanie: Paprykę oczyszczamy z pestek i ciekamy na drobno. Dodajemy resztę składników do sosu i dusimy ok 3 minut.

Umyte i oczyszczone żeberka wołowe dzielimy na porcje. Układamy w nasmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem. Przykrywamy i zapiekamy w piekarniku przez godzinę w temperaturze 170 stopni.

 

 

 

Be Sociable, Share!

2 Responses to Żeberka wołowe

  1. magda4000 napisał(a):

    Ciekawy przepis. Nigdy nie próbowałam zrobić wersji orientalnej. Byłam raczej zwolenniczką tradycyjnych żeberek w piwie lub w kapuście. Ale myślę, że wypróbuję.

  2. daniela napisał(a):

    Lubie kuchnie orientalną więc koniecznie muszę spróbować dodać do niej żeberka:D

Dodaj komentarz