Pieczeń z karkówki

 

Pieczeń z karkówki wymaga czasu, ale nie jest pracochłonne. Mięso wymaga jedynie długiego marynowania i pieczenia. Lecz warto poczekać bo efekt jest wyśmienity – karkóweczka po prostu rozpływa się w ustach.

 

Pieczeń z karkówki – składniki:

ok 1 kg karczku * 4 łyżki oliwy z oliwek * 2 łyżki octu balsamicznego * przyprawy: kolendra, gorczyca, pieprz, chili, sól * czosnek *4 średnie cebule.

Pieczeń z karkówki – Przygotowanie:

Mięso umyć i osuszyć. Przyprawy wymieszać w moździerzu lekko je utłukując, ale nie na proszek – przynajmniej część ziarenek kolendry i gorczycy powinna pozostać w całości. Posypać mięso przyprawami a następnie skropić octem balsamicznym i olejem. Naczynie, z  mięsem przykryć i odstawić do lodówki na ok. 12 godzin.  Następnego dnia  obrać cebulę i pokroić w piórka. Dno naczynia posmarować resztą olejem i wyłożyć cebulą. Na niej ułożyć mięso. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C a po 15-stu minutach zmniejszyć temperaturę do 150 st. i piec w takiej 3 godziny. Po zmniejszeniu temperatury wlej jeszcze do naczynia ok. 3/4 szklanki gorącej wody – koniecznie gorącej bo od zimnej naczynie może pęknąć!  Przykryj je. W czasie tych trzech godzin pieczenia przewróć mięso jakieś 3 razy. Przed podaniem mięsu dajemy odpocząć ok. 15-ście minut, a sos przelać do rondelka.

 

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

piecze-z-karkwki-kuchnia-faceta