Burrito po meksykańsku

Burrito po meksykańsku, aczkolwiek dość kaloryczne danie kuchni meksykańskiej. Bo cóż by było warte życie bez odrobiny szaleństwa. Oczywiście w miarę rozsądku.
Składniki na Burrito po meksykańsku
Tortille ( lenie mogą kupić w sklepie)
350 g mąki pszennej * 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku * 1/2 łyżeczki soli * łyżka oleju * szklanka przegotowanej wody
Ja wykorzystuję często ciasto z pizzy przepis znajdziesz tu http://kuchniafaceta.pl/pizza
Farsz:
500 g mielonej wołowiny * puszka kukurydzy * puszka czerwonej fasoli * 1 cebula * puszka pomidorów * 2 ząbki czosnku * łyżka przyprawy do Burito * 1/3 szklanki wody * sól, pieprz * szklanka startego sera * pęczęk natki pietruszki * łyżka dobrego oleju
Jak przygotować burrito po meksykańsku ?
Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso oraz drobno posiekany czosnek, dokładnie wymieszać, dusić około 5 minut. Następnie dodać odsączoną fasolę i kukurydzę, pokrojone pomidory wraz z zalewą. Podlać wodą, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do Burito. Dusić około 15 minut na małym ogniu. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Mąkę przesiać, dodać sól, czosnek i olej. Zagniatając, stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe porcje i rozwałkować na okrągły, cienki placek. Smażyć z obu stron na odrobinie oleju (dosłownie kropelka!) i łopatką dociskać pojawiające się pęcherzyki powietrza.
Na gotową tortille nakładać farsz. Następnie składamy w kopertę. Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy starty żółtym serem. Tak przygotowane burto wkładamy do rozgrzanego do 2000 C piekarnika na 15 minut.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.