Burrito po meksykańsku

 

Burrito po meksykańsku, aczkolwiek dość kaloryczne danie kuchni meksykańskiej. Bo cóż by było warte życie bez odrobiny szaleństwa. Oczywiście w miarę rozsądku.

 

Składniki na Burrito po meksykańsku

Tortille ( lenie mogą kupić w sklepie)
350 g mąki pszennej * 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku * 1/2 łyżeczki soli * łyżka oleju  *  szklanka przegotowanej wody

Ja wykorzystuję często ciasto z pizzy przepis znajdziesz tu http://kuchniafaceta.pl/pizza

Farsz:
500 g mielonej wołowiny * puszka kukurydzy * puszka czerwonej fasoli * 1 cebula * puszka pomidorów * 2 ząbki czosnku * łyżka przyprawy do Burito * 1/3 szklanki wody * sól, pieprz * szklanka startego sera * pęczęk natki pietruszki * łyżka dobrego oleju

Jak przygotować burrito po meksykańsku ?

Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso oraz drobno posiekany czosnek, dokładnie wymieszać, dusić około 5 minut. Następnie dodać odsączoną fasolę i kukurydzę, pokrojone pomidory wraz z zalewą. Podlać wodą, doprawić solą, pieprzem i przyprawą do Burito. Dusić około 15 minut na małym ogniu. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

Mąkę przesiać, dodać sól, czosnek i olej. Zagniatając, stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe porcje i rozwałkować na okrągły, cienki placek. Smażyć z obu stron na odrobinie oleju (dosłownie kropelka!) i łopatką dociskać pojawiające się pęcherzyki powietrza.

Na gotową tortille  nakładać farsz. Następnie składamy w kopertę. Układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy starty żółtym serem. Tak przygotowane burto wkładamy  do rozgrzanego do 2000 C piekarnika na 15 minut.

 

Be Sociable, Share!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

burrito-po-meksykasku-kuchnia-faceta