Pierogi z fetą

Pierogi z fetą coraz częściej goszczą na naszych stołach. Przyczynia się tego ser feta, jego ostry smak, a także konsystencja. Ławo komponuje się innymi dodatkami, co stwarza duże pole do popisu dla kucharzy.
Pierogi z fetą, serem i szpinakiem
Składniki na ciasto: 500 g mąki * 250 g wody * łyżka masła * 1 jako * ½ łyżeczki soli
Składniki na farsz: 400 g szpinaku w liściach * 400 g półtłustego białego sera * 50 g sera feta
* duża cebula * 5 ząbków czosnku * sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa, chilli * smalec do smażenia
Ciasto na pierogi: Mąkę sypiemy na stolnicę, zrobić w niej dołek. Do mąki wlać zagotowane mleko. Wymieszać mąkę z mlekiem. Dodać kolejne jajko, masło, sól i wodę. Następnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć przynajmniej na 30 minut.
Farsz na pierogi: Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę. Smażyć mieszając aż się zeszkli. Dodać rozgnieciony czosnek, smażyć pół minuty i dodać szpinak. Mieszać wszystko na ogniu ok. 3-4 minuty. Ser biały i feta ugnieść praską do ziemniaków i dobrze wymieszać. Dodać podsmażony szpinak, przyprawy, wymieszać. Przypraw należy dodać tyle, by smak farszu był wyraźny. Najlepiej dodawać powoli, zwłaszcza chili i próbować.
W rozwałkowanym cieście ( tak na grubość 5 mm ) wykrawać szklanką krążki. Nakładać na wykrojone krążki farsz i lepić – ta czynność wymaga trochę wprawy – wystarczy metodą prób i błędów znaleźć odpowiednią ilość farszu i powinno pójść już sprawnie. Pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Po wrzuceniu zamieszamy delikatnie pierogi tak, aby nie przywarły do dna garnka. Ja gotuje je do momentu aż wypłyną na wierzch plus 2 minuty.
Pierogi z fetą i bazylią.
Składniki na ciasto: 500 g mąki * 250 g wody * łyżka masła * ½ łyżeczki soli
Składniki na farsz:: 500 g ziemniaków * 300 g sera feta * 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii * łyżka suszonych pomidorów * pieprz do smaku
Ciasto na pierogi: Mąkę sypiemy na stolnicę, zrobić w niej dołek. Do mąki wlać zgrzaną wodę. Wymieszać mąkę z wodą. Dodać, masło i sól Następnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć przynajmniej na 30 minut.
Farsz na pierogi: ugotowane ziemniaki ugnieść ręczną razem z serem feta. Można do tego wykorzystać ręczną prasę lub ręczna maszynkę do mielenia. Oba sery mieszamy z dokładnie z posiekaną bazylią i suszonymi pomidorami.
W rozwałkowanym cieście ( tak na grubość 5 mm ) wykrawać szklanką krążki. Nakładać na wykrojone krążki farsz i lepić – ta czynność wymaga trochę wprawy – wystarczy metodą prób i błędów znaleźć odpowiednią ilość farszu i powinno pójść już sprawnie. Pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Po wrzuceniu zamieszamy delikatnie pierogi tak, aby nie przywarły do dna garnka. Ja gotuje je do momentu aż wypłyną na wierzch plus 2 minuty.
Pierogi po zbójnicku
|
Pierogi z kapustą
|
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.