Bułeczki orkiszowe

 

Nie ma to jak świeże ciepłe bułeczki na śniadanie.  Jak rano podasz swojej kobiecie takie bułeczki zrobione przez siebie. Oj będzie się działo.

składniki; 3 szklanki mąki orkiszowej * 1 szklanka ciepłego mleka * 30 g drożdży * 1/2 łyżeczki soli * 1 łyżka cukru * 1 łyżka oliwy * 1 łyżka czarnuszki * 1 jajko.

przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem i odstawiamy na 15 minut. Przesiewamy mąkę do dużej miski wsyp sól i dodaj drożdże.  Połącz składniki i dodaj oliwę.  Wyrabiaj ciasto przez 15 minut ręcznie. Gdy ciasto przestanie się kleić do rąk, uformuj  bułeczki. odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Posmaruj z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Piecz w piekarniku 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

 

 

 

Be Sociable, Share!

Dodaj komentarz