Bułeczki orkiszowe

Bułeczki orkiszowe nie tylko na śniadanie

Bułeczki orkiszowe nie tylko na śniadanie

Nie ma to jak świeże ciepłe bułeczki na śniadanie.  Jak rano podasz swojej ukochanej takie bułeczki zrobione przez siebie, na pewno będzie miło zaskoczona.  Może jakaś nagroda Cię spotka.

 

Bułeczki orkiszowe – składniki;

3 szklanki mąki orkiszowej * 1 szklanka ciepłego mleka * 30 g drożdży * 1/2 łyżeczki soli * 1 łyżka cukru * 1 łyżka oliwy * 1 łyżka czarnuszki * 1 jajko.

Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem i odstawiamy na 15 minut. Przesiewamy mąkę do dużej miski wsyp sól i dodaj drożdże.  Połącz składniki i dodaj oliwę.  Wyrabiaj ciasto przez 15 minut ręcznie. Gdy ciasto przestanie się kleić do rąk, uformuj  bułeczki. odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Posmaruj z wierzchu rozbełtanym jajkiem. Piecz w piekarniku 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

 

Tu znajdziesz inne przepisy na wypieki http://kuchniafaceta.pl/category/ciasta

 

 

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

bueczki-orkiszowe-kuchnia-faceta