Cebula jest smaczna?

cebula

Że cebula jest zdrowa nikt nie dyskutuje. Smaczna , to już nie koniecznie. wszystko zależy od sposobu jej przygotowania.  Pamiętam jak jako nastolatek chodziłem do moich przyjaciół Piotrka i Gosi Pozdrawiam ). Ich mama przyrządzała takie danie z cebuli i kiełbasy. Główny składnik to była cebula czym więcej tym lepiej. Do tego cienka kiełbasa pokrojona w talarki. Wszystko smażone na smalcu. Najpierw lekko przypieczona kiełbasa. Potem dodana cebula i to smażone na małym ogniu , aż cebula się zeszkliła na brązowo.  Do  tego na naszą trójkę dostawaliśmy bochenek chleba ( nieraz było mało ). Patelnia lądowała pośrodku stołu, a my rzucaliśmy się na nią jak wygłodniałe wilki. Nikt nie szukał kiełbasy. Największy przysmak to była cebula nakładana na chleb.  Polecam zrobić samemu, a i nie zapomnieć o soli.

Oczywiście z cebuli można robić wiele oto kilka propozycji.

Zupa cebulowa po myśliwsku

Składniki:

2 l wywaru z bażanta (lub kury) * 6 cebul * smalec * 100 g białego wytrawnego wina * 200 g kiełbasy myśliwskiej * sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Obraną cebulę, opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć  lekko zrumienić, zalać wywarem, ugotować i przetrzeć przez sito. Następnie połączyć z winem i pokrajaną w plasterki kiełbasą. Gotować z 10 minut Przyprawić do smaku. Można podać z grzankami.

Przepis na wywar znajdziesz TUTAJ

Faszerowana cebula

Składniki:

8 dużych cebul * 250 g karkówki bez kości * smalec * 2 żółtka * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * czerstwa bułka * mleko * sól, pieprz i curry do smaku

Przygotowanie:

Obraną cebulę, opłukać, ściąć wierzchy ( tak z centymetr), wydrążyć środki łyżeczką, zalać wrzącą wodą, gotować 4 minuty, odcedzić, posypać przyprawami. Mięso umyć, zemleć, podsmażyć na smalcu ciągle mieszając. Następnie połączyć z żółtkami, koncentratem pomidorowym oraz namoczoną w mleku, odciśniętą i posiekaną bułką, doprawić do smaku. Przygotowanym farszem napełnić cebulę, polać je tłuszczem i upiec w piekarniku.

Cebula po Alpejsku

Składniki

1 kg cebuli * 100 g śmietany 18 % * 2 jaka * 150 g sera żółtego * smalec * sól, pieprz, kminek do smaku

Przygotowanie

Obraną cebulę, sparzyć wrzątkiem . Pokroić w grube talarki i podsmażyć na smalcu. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać śmietaną wymieszaną z jajkami i przyprawami. Posypać żółtym  serem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Zapiekać do momentu, aż ser całkiem się rozpuści.

Be Sociable, Share!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

cebula-jest-smaczna-kuchnia-faceta