Chateaubriand

 

Chateaubriand to danie znane na całym świecie i uznawane za bardzo wykwintne. Jego nazwa pochodzi od nazwiska arystokraty François-René de Chateaubrianda. Jego życie zdominowały podróże. kobiety i dobra kuchnia. Prawdziwy facet.

Co potrzeba by zrobić Chateaubriand:

składniki : 4 plastry polędwicy wołowej o grubości 5 cm * 2 łyżki oliwy * 200 ml brandy lub koniaku        * 4 plastry ananasa *1 łyżka zmrożonego masła*sól i pieprz

Sos bearnaise 

Składniki : 2 cebulki szalotki * 50 ml białego wytrawnego wina * 30 ml octu winnego * 3 łyżki sosu worcester * 4 żółtka * 4 łyżki masła * 1 łyżka suszonego estragonu * sól pieprz biały i pieprz cayenne

Przygotowanie

Umyte mięso rozbijamy ręką. Nacieramy pieprzem i oliwą wymieszaną z alkoholem. Tak przygotowane mięso przykrywamy i odstawiamy na kilka minut w temperaturze pokojowej. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Do garnka wlewamy wino i ocet. Wrzucamy cebulkę, estragon i oba rodzaje pieprzu. Gotujemy na małym ogniu, aż płyn odparuje do 1/3 objętości. Sos wstawiamy do naczynia z gorącą wodą i dodajemy żółtka trochę soli i ubijamy trzepaczką aż zgęstnieje. Małymi porcjami dodajemy masło do sosu nadal ubijając a do uzyskania jednolitej konsystencji.

Polędwice smażymy ok 5 minut z każdej strony na patelni posmarowaną resztą oliwy. Na każdym plastrze układamy po krążku ananasa i kawałku masła. Przykrywamy i czekamy aż masło się rozpuści. Tak przygotowaną polędwicę podajemy na ciepłym półmisku polaną gorącym sosem.

 

Dodaj komentarz

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.

chateaubriand-kuchnia-faceta