Chateaubriand

 

Chateaubriand to danie znane na całym świecie i uznawane za bardzo wykwintne. Jego nazwa pochodzi od nazwiska arystokraty François-René de Chateaubrianda. Jego życie zdominowały podróże. kobiety i dobra kuchnia. Prawdziwy facet.

Co potrzeba by zrobić Chateaubriand:

składniki : 4 plastry polędwicy wołowej o grubości 5 cm * 2 łyżki oliwy * 200 ml brandy lub koniaku        * 4 plastry ananasa *1 łyżka zmrożonego masła*sól i pieprz

Sos bearnaise 

Składniki : 2 cebulki szalotki * 50 ml białego wytrawnego wina * 30 ml octu winnego * 3 łyżki sosu worcester * 4 żółtka * 4 łyżki masła * 1 łyżka suszonego estragonu * sól pieprz biały i pieprz cayenne

Przygotowanie

Umyte mięso rozbijamy ręką. Nacieramy pieprzem i oliwą wymieszaną z alkoholem. Tak przygotowane mięso przykrywamy i odstawiamy na kilka minut w temperaturze pokojowej. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Do garnka wlewamy wino i ocet. Wrzucamy cebulkę, estragon i oba rodzaje pieprzu. Gotujemy na małym ogniu, aż płyn odparuje do 1/3 objętości. Sos wstawiamy do naczynia z gorącą wodą i dodajemy żółtka trochę soli i ubijamy trzepaczką aż zgęstnieje. Małymi porcjami dodajemy masło do sosu nadal ubijając a do uzyskania jednolitej konsystencji.

Polędwice smażymy ok 5 minut z każdej strony na patelni posmarowaną resztą oliwy. Na każdym plastrze układamy po krążku ananasa i kawałku masła. Przykrywamy i czekamy aż masło się rozpuści. Tak przygotowaną polędwicę podajemy na ciepłym półmisku polaną gorącym sosem.

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

chateaubriand-kuchnia-faceta