Chateaubriand
Chateaubriand to danie znane na całym świecie i uznawane za bardzo wykwintne. Jego nazwa pochodzi od nazwiska arystokraty François-René de Chateaubrianda. Jego życie zdominowały podróże. kobiety i dobra kuchnia. Prawdziwy facet.
Co potrzeba by zrobić Chateaubriand:
składniki : 4 plastry polędwicy wołowej o grubości 5 cm * 2 łyżki oliwy * 200 ml brandy lub koniaku * 4 plastry ananasa *1 łyżka zmrożonego masła*sól i pieprz
Sos bearnaise
Składniki : 2 cebulki szalotki * 50 ml białego wytrawnego wina * 30 ml octu winnego * 3 łyżki sosu worcester * 4 żółtka * 4 łyżki masła * 1 łyżka suszonego estragonu * sól pieprz biały i pieprz cayenne
Przygotowanie
Umyte mięso rozbijamy ręką. Nacieramy pieprzem i oliwą wymieszaną z alkoholem. Tak przygotowane mięso przykrywamy i odstawiamy na kilka minut w temperaturze pokojowej. Cebulkę obieramy i drobno siekamy. Do garnka wlewamy wino i ocet. Wrzucamy cebulkę, estragon i oba rodzaje pieprzu. Gotujemy na małym ogniu, aż płyn odparuje do 1/3 objętości. Sos wstawiamy do naczynia z gorącą wodą i dodajemy żółtka trochę soli i ubijamy trzepaczką aż zgęstnieje. Małymi porcjami dodajemy masło do sosu nadal ubijając a do uzyskania jednolitej konsystencji.
Polędwice smażymy ok 5 minut z każdej strony na patelni posmarowaną resztą oliwy. Na każdym plastrze układamy po krążku ananasa i kawałku masła. Przykrywamy i czekamy aż masło się rozpuści. Tak przygotowaną polędwicę podajemy na ciepłym półmisku polaną gorącym sosem.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.