Fasolka Szparagowa
Fasolka szparagowa większości kojarzy się z dodatkiem do drugiego dania. Ugotowana i polana masełkiem. Przekonam Was, że z fasolki szparagowej można zrobić dużo więcej. Na początek
Fasolka szparagowa po amatorsku
składniki: 80 dag fasolki * masło * 1 łyżka maki * szklanka rosołu * łyżka koncentratu pomidorowego * 2 łyżki powideł śliwkowych. * 2 jajka * sól, pieprz, tymianek * łyżeczka soku z cytryny
przygotowanie: Fasolkę czyścimy z włókien i dociąć końcówki. Wypłukać, zalać wrzątkiem, dodać sól i gotować najlepiej bez przykrycia przez 15 minut. Następnie odcedzić pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać masło dodać mąkę i zarumienić. Rozprowadzić zimnym rosołem wymieszać trzepaczką i zagotować. Tak przygotowany wywar dodajemy do Fasolki wraz z koncentratem pomidorowym i powidłami śliwkowymi. Dusić kilka minut.Lekko przestudzić i wymieszać z jajkami, Doprawić do smaku.
Fasolka szparagowa po arabsku
składniki: 60 dag fasolki szparagowej * 1 szklanka wywaru z mięsa ( wywar ) * 1 cebula * 25 dag baraniny bez kości * Oliwia * 4 łyżki ryżu * sól, pieprz * 1 łyżeczka cary * ząbek czosnku
przygotowanie: Fasolkę czyścimy z włókien i dociąć końcówki. Wypłukać, zalać wrzątkiem, dodać sól i gotować najlepiej bez przykrycia przez 15 minut. Odlać wodę, pokroić na mniejsze kawałki. Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Mięso umyć i pokroić w kostkę, podsmażyć razem z cebulą, podlać wodą i dusić do miękkości. Ryż opłukać zalać wrzątkiem, posolić i gotować przez 20 minut. Rozgrzać oliwę na patelni. Dodać mięso, ryż i fasolę, dusić kilka minut. Doprawić do smaku.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.