Fasolka Szparagowa

Fasolka szparagowa większości kojarzy się z dodatkiem do drugiego dania. Ugotowana i polana masełkiem.  Przekonam Was, że z fasolki szparagowej można zrobić dużo więcej. Na początek

Fasolka szparagowa po amatorsku

składniki: 80 dag fasolki * masło * 1 łyżka maki * szklanka rosołu * łyżka koncentratu pomidorowego * 2 łyżki powideł śliwkowych. *  2 jajka * sól, pieprz, tymianek * łyżeczka soku z cytryny

przygotowanie:  Fasolkę czyścimy z włókien i dociąć końcówki. Wypłukać, zalać wrzątkiem, dodać sól  i gotować najlepiej bez przykrycia przez 15 minut. Następnie odcedzić pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać  masło dodać mąkę i zarumienić. Rozprowadzić zimnym rosołem wymieszać trzepaczką i zagotować. Tak przygotowany wywar dodajemy do Fasolki wraz z koncentratem pomidorowym i powidłami śliwkowymi. Dusić kilka minut.Lekko przestudzić i wymieszać z jajkami, Doprawić do smaku.

Fasolka szparagowa po arabsku

składniki: 60 dag fasolki szparagowej *  1 szklanka wywaru z mięsa  ( wywar ) * 1 cebula * 25 dag baraniny bez kości * Oliwia    * 4 łyżki ryżu * sól, pieprz * 1 łyżeczka cary * ząbek czosnku

przygotowanie: Fasolkę czyścimy z włókien i dociąć końcówki. Wypłukać, zalać wrzątkiem, dodać sól  i gotować najlepiej bez przykrycia przez 15 minut. Odlać wodę, pokroić na mniejsze kawałki. Obrać cebulę i pokroić w drobną kostkę. Mięso umyć i pokroić w kostkę, podsmażyć razem z cebulą, podlać wodą i dusić do miękkości. Ryż opłukać zalać wrzątkiem, posolić i gotować przez 20 minut. Rozgrzać oliwę na patelni. Dodać mięso, ryż i fasolę, dusić kilka minut. Doprawić do smaku.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

fasolka-szparagowa-kuchnia-faceta