Fasolka szparagowa po wrocławsku

 

 

Danie to może być podawane jako dodatek do mięs,  ziemniaków, czy klusek .

Składniki:   1 kg fasolki szparagowej * 200 g szynki * smalec lub oliwa * 1/3 szklanki śmietany 12 %       * puszka pomidorów krojonych * natka pietruszki * sól, cukier, pieprz do smaku.

Przygotowanie:    Fasolkę oczyścić pokroić na długość  ok 5 cm, zalać rządkiem z dodatkiem cukru. Gotować bez przykrycia. Po ugotowaniu odcedzić. Dodać pokrojoną w paski  wędlinę, tłuszcz, śmietanę i pomidory. Dusić kilka minut, potem wymieszać z posiekaną natką pietruszki, przyprawic solą i pieprzem do smaku.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

fasolka-szparagowa-po-wrocawsku-kuchnia-faceta