Flaki wołowe

Flaki wołowe. Mocno rozgrzewające danie, które jest już z nami od wielu lat. Potrawa zna na była w Polsce już w XIV wieku. Podobno sam Władysław Jagiełło je uwielbiał. Najlepsze są na bulionie wołowym. Aby przyrządzić nasze flaki wołowe potrzebujemy.
Składniki: 400 g wołowa goleń z kością * Flaki wołowe, umyte i ugotowane około 800 gramów * warzywa: seler, marchew, pietruszka, por, cebula ( po sztuce ) * przyprawy; liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, majeranek, czerwona słodka i ostra papryka, odrobina imbiru, sól, pieprz * łyżka octu winnego
Przygotowanie: Najpierw przygotujemy bulion. Umyte mięso wołowe wrzucamy do zimnej wody. Dodajemy pokrojone w kostkę warzywa i gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny. Po tym czasie dodaję przyprawy, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Gotuję jeszcze około godziny.
W międzyczasie płuczemy flaczki pod zimną wodą, a następnie gotujemy około godziny w lekko osolonej wodzie. Przed dodaniem do bulionu należy je ponownie opłukać. Flaki zalewamy bulionem, ja lubię dość gęste flaczki, więc nie przesadzam z jego ilością. Gotujemy w bulionie około godziny – do miękkości. Doprawiamy czerwoną papryką słodką i ostrą do smaku, solidna szczypta majeranku, odrobina gałki muszkatołowej i szczypta imbiru uczynią danie aromatycznym i pysznym. Jeśli danie wydaje się nadal mdłe można dodać łyżkę octu winnego. Jeszcze jedno wołowinę wyciągamy z wywaru i kroimy na drobno. Flaki wołowe najlepiej smakują ze świeżą bułką.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.