Flaki wołowe

Flaki wołowe. Mocno rozgrzewające danie, które jest już z nami od  wielu lat.  Potrawa zna na była w Polsce już w XIV wieku.  Podobno sam Władysław Jagiełło je uwielbiał. Najlepsze są na bulionie wołowym. Aby przyrządzić nasze flaki wołowe potrzebujemy.

Składniki: 400 g wołowa goleń z kością * Flaki wołowe, umyte i ugotowane około 800 gramów  *  warzywa:  seler,  marchew, pietruszka, por, cebula ( po sztuce ) * przyprawy; liść  laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, majeranek, czerwona słodka i ostra papryka, odrobina imbiru, sól, pieprz *  łyżka octu winnego

Przygotowanie: Najpierw przygotujemy bulion. Umyte mięso wołowe wrzucamy do zimnej wody. Dodajemy  pokrojone w kostkę warzywa i gotujemy na wolnym ogniu około 1,5 godziny.  Po tym czasie dodaję przyprawy,  liść  laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Gotuję jeszcze około godziny. 

W międzyczasie płuczemy flaczki pod zimną wodą, a następnie gotujemy około godziny w lekko osolonej wodzie. Przed dodaniem do bulionu należy je ponownie opłukać. Flaki zalewamy bulionem, ja lubię dość gęste flaczki, więc nie przesadzam z jego ilością. Gotujemy w bulionie około godziny – do miękkości. Doprawiamy  czerwoną papryką słodką i ostrą do smaku, solidna szczypta majeranku, odrobina gałki muszkatołowej i szczypta imbiru uczynią danie aromatycznym i pysznym. Jeśli danie wydaje się nadal mdłe można dodać łyżkę octu winnego. Jeszcze jedno wołowinę wyciągamy z wywaru i kroimy na drobno. Flaki wołowe najlepiej smakują ze świeżą bułką.

 

 

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

flaki-woowe-kuchnia-faceta