Kasza Pęczak z Pieczarkami

Kasza pęczak nie na leży do moich ulubionych. Ale powoli się do niej przekonuję. Dostałem przepis od mojej mamy. Zawsze jak dostaję od niej przepis w 100% wykonuje go tak jak mam na kartce. Mama była kucharzem starej daty. Najlepiej sami się przekonajcie.

Kasza pęczak z pieczarkami

Składniki : 1 szklanka kaszy pęczak * 200 g pieczarek * 200 g groszku zielonego * 3 szklanki bulionu  (Przepis na bulion ) * 1/2 szklanki startego oscypka  * 1 cebula *  2 łyżki oliwy * 2 łyżki masła * pieprz, sól

Kasza pęczka z pieczarkami

Przygotowanie:  Groszek powinien być lekko nie dogotowany. ( dziś wszyscy mówią al dente ). Pieczarki myjemy oczyszczamy i kroimy na plasterki..  Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę oliwy i smażymy połowę cebuli, tak by się lekko zeszkliła. Teraz dodajemy pieczarki i przypiekamy. Tak przygotowane pieczarki przekładamy do miski. Na patelnię dajemy pozostałe masło , oliwę  i pieczemy cebule, tak jak poprzednio, by się lekko przy szkliła w tym monecie dodajemy kaszą i prażymy kilka minut. Podlewamy szklanką bulionu. Gotujemy  15 minut podlewając resztą bulionu ( z bulionem nie należy przesadzać. By nie zrobiła nam się zupa. ) Dodajemy pieczarki,groszek i starty oscypek. Doprawiamy solą i pieprzem.  Gotujemy jeszcze 5 minut.

Be Sociable, Share!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kasza-pczak-z-pieczarkami-kuchnia-faceta