Kaszanka.
Kaszanka jako danie główne.
Przy kaszance ważna jest jakość. Nie polecam zakupu w supermarketach. Ja mam sprawdzony sklep, gdzie mają swoją małą masarnię i naprawdę mają dobre wyroby typu salceson, kaszanka, czy pasztetowa. Przyrządzenie kaszanki to bardzo prosta sprawa. Bierzemy na jeden kawałek kaszanki i jedną cebule (porcja dla jednej osoby ). Cebulę kroimy w kostkę i przysmażamy na smalcu na złoto , dodajemy kaszankę i smażymy około 15 minut. Podajemy z ziemniaczkami i kiszoną kapustą lub kiszonym ogórkiem.
Kaszanka z piekarnika.
To już nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Kaszankę owijamy w sreberko i na 20 minut wkładamy do piekarnika. Podajemy z musztardą lub krzanem.
Kaszanka z grilla.
Rozpalamy grilla, na ruszt stawiamy tacki z foli aluminiowej. Na foli układamy kaszankę i pieczemy ok 30 min. podajemy tak jak poprzednio. ewentualnie jakieś piwko.
2 Responses to Kaszanka.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Hej, Paweł 🙂
A ja robię kaszankę na grilla dzień wcześniej 🙂
Dużo cebulki, czosnek, przyprawy, z kaszanką w folię i do lodóweczki na całą noc, a na drugi dzień palce lizać 🙂
A ten pomysł w piekarniku to muszę również wypróbować, dzięki 🙂
Jeśli chodzi o kaszankę z grilla to polecam rozciąć i dorzucić do niej kilka dodatków, jak ogórka kiszonego, cebulki, trochę papryki. Wtedy super się to zmiesza. A po wszystkim jeść z musztardą.