Lazania bolognese

 

Lazania to przebój obiadowy w moim domu. Dzieciaki za nią przepadają. My  z żoną uwielbiamy. Jest jeszcze jedna zaleta lazanii. Odgrzewana na drugi dzień jest też wyśmienita.

Lazania bolognese

Lazania bolognese – składniki:

12-15 płatów makaronu lasagne * ok. 750 ml sosu beszamelowego * 200 g żółtego sera lub parmezanu

Przepis na sos beszamelowy znajdziesz tu: http://kuchniafaceta.pl/sos-beszamelowy

Lazania bolognese – Sos mięsny:

500 g mięsa mielonego  * 400 ml przecieru pomidorowego  * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * sól morska  * pieprz czarny *  1 łyżeczka słodkiej papryki * 1 łyżeczka oregano * 1 łyżeczka bazylii * 1 łyżeczka cukru * oliwa

Lazania bolognese  Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na oliwie. Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany czosnek i mięso mielone, mieszamy i rozdrabniamy mięso. Gdy mięso będzie podsmażone i straci surowość dodajemy przecier pomidorowy , słodką paprykę i zioła. Dusimy na małym ogniu około 10-15 minut, tak by sos nabrał aromatu. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem i cukrem.
Naczynie do zapiekania smarujemy delikatnie oliwą lub masłem, wylewamy trochę sosu beszamelowego, układamy suche płaty makaronu lasagne, polewamy sosem mięsnym, następnie sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Ponownie układamy płaty makaronu lasagne, polewamy sosem mięsnym, sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.
Powinno nam wyjść 4 warstwy makaronu. Ostatnią warstwę stanowią płaty makaronu polane beszamelem. Całość posypujemy startym serem i posypujemy delikatnie ziołami. Na wierzchu możemy ułożyć kilka kawałków masła. Zapiekamy w temperaturze 200°C przez około 30 minut. Po upieczeniu lazanię najlepiej odstawić na około 10 minut, aby lekko przestygła i stała się zwarta, co ułatwi krojenie.

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

lazania-bolognese-kuchnia-faceta