Pańskie jaja



Zdziwicie się jak wam powiem cóż to za potrawa. To nic innego jak jajka sadzone na bekonie. Na pewno wielu sobie teraz zadaje pytanie skąd ta nazwa. To proste. Chłopów nie było stać na bekon. Ten, który jadł z bekonem to był panisko pełną gębą. Zresztą same jajka to już dla wielu chłopów był rarytas. Jaja były najłatwiejsze do sprzedaży i uzyskania pieniędzy by za nie kupić np odzież, czy narzędzie niezbędne w gospodarstwie.

Składniki na jajka sadzone na bekonie;

2 jajka,   4 plastry bekonu,   sól

Jak przygotować jajka sadzone na bekonie

; na rozgrzaną patelnie układamy bekon i czekamy aż zacznie się wytapiać. Należy pamiętać by go obracać. Na stepie wbijamy jajka. Nie solimy na patelni. (żółtka tracą barwę). Czekamy aż się zetną żółtka i podajemy  z chlebem i gorącą  herbatą.

 

Podobne przepisy:

Jajecznica po meksykańsku

Jajecznica na boczku z cebulką

One Response to Pańskie jaja

  1. Hehe, już wiem co jutro z rana zrobię na śniadanie:) Aleś mi narobił smaka 😛 Dzięki 😉

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

paskie-jaja-kuchnia-faceta