Pierogi z fasolą

Pierogi z fasolą. Też byłem zaskoczony gdy znalazłem te przepisy u mojej mamy. Kiedy je spróbowałem wszystkie wątpliwości ustąpiły. Naprawdę warto zrobić i zasmakować.
Pierogi z fasolą z bananami
Farsz: 150 g fasoli perłowej * 2 banany * 100 g cielęciny gotowanej * 2 jajka * sól, pieprz, curry do smaku.
Przygotowanie farszu na pierogi z fasoli z bananami.
Fasolę płuczemy, zalewamy zimną woda zagotować. Pozostawić na 2 godziny. Następnie jeszcze raz zagotować i odcedzić. Banany umyć ciepłą wodą, obrać ze skórki. Zmielić wraz z cielęciną. Do tak przygotowanej masy dodajemy fasolę i jajka ( można dodać tylko żółtka). Dodać sól pieprz i curry do smaku.
Pierogi z fasoli po Litewsku
Farsz: 150 g fasoli perłowej * 1 szt. Cebuli * 200 g wątróbki z drobiu * smalec do pieczenia * jajko * 50 g sera żółtego * sól, pieprz, majeranek do smaku.
Przygotowanie Farszu na pierogi z fasoli po Litewsku
Fasolę płuczemy, zalewamy zimną woda zagotować. Pozostawić na 2 godziny. Następnie jeszcze raz zagotować i odcedzić. Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę, podsmażyć. Wyczyścić wątróbkę i usmażyć na cebuli. Całość zmielić.
Przepis na ciasto znajdziesz tu http://kuchniafaceta.pl/ruskie-pierogi
Przygotowanie pierogów:
Ciasto rozwałkować na placek p grubości ok. 4 mm. Teraz wykrawamy z ciasta krążki za pomocą szklanki lub specjalnej foremki. Na każdy krążek nakładamy wcześniej przygotowany farsz, składamy na połowę i sklejamy. Należy uważać by nadzienie nie znalazło się miedzy sklejanymi brzegami. Tak sklejone pierogi będą się rozklejać podczas gotowania. Gotowe pierogi odkładamy na stole posypanym mąką ( by nie przylepiały się do blatu). Teraz gotujemy posoloną wodę i do gotującej się wody dodajemy pierogi partiami. Gotujemy do momentu wypłynięcia pierogi plus 2 minuty, od momentu wypłynięcia. Pierogi wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.