Pierogi z fasolą

Pierogi z fasolą. Też byłem zaskoczony gdy znalazłem te przepisy u mojej mamy. Kiedy je spróbowałem wszystkie wątpliwości ustąpiły.  Naprawdę warto zrobić i zasmakować.

Pierogi z fasolą z bananami

Farsz: 150 g fasoli perłowej * 2 banany * 100 g cielęciny gotowanej * 2 jajka  * sól, pieprz, curry do smaku.

 

Przygotowanie farszu na pierogi z fasoli z bananami.

Fasolę płuczemy, zalewamy zimną woda zagotować. Pozostawić na 2 godziny. Następnie jeszcze raz zagotować i odcedzić. Banany umyć ciepłą wodą, obrać ze skórki. Zmielić wraz z cielęciną. Do tak przygotowanej masy dodajemy fasolę i jajka ( można dodać tylko żółtka). Dodać sól pieprz i curry do smaku.

Pierogi z fasoli po Litewsku

Farsz: 150 g fasoli perłowej * 1 szt. Cebuli * 200 g  wątróbki z drobiu * smalec do pieczenia * jajko * 50 g sera żółtego * sól, pieprz, majeranek do smaku.

Przygotowanie Farszu na pierogi z fasoli po Litewsku

Fasolę płuczemy, zalewamy zimną woda zagotować. Pozostawić na 2 godziny.  Następnie jeszcze raz zagotować i odcedzić. Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę, podsmażyć. Wyczyścić wątróbkę i usmażyć na cebuli. Całość zmielić.

Przepis na ciasto znajdziesz tu http://kuchniafaceta.pl/ruskie-pierogi

Przygotowanie  pierogów:

Ciasto rozwałkować na placek p grubości  ok. 4 mm. Teraz wykrawamy z ciasta krążki za pomocą szklanki lub specjalnej foremki. Na każdy krążek nakładamy wcześniej przygotowany farsz, składamy na połowę i sklejamy. Należy uważać by nadzienie nie znalazło się miedzy sklejanymi brzegami. Tak sklejone pierogi będą się rozklejać podczas gotowania. Gotowe pierogi odkładamy na stole posypanym mąką ( by nie przylepiały się do blatu). Teraz gotujemy posoloną wodę i do gotującej się wody dodajemy pierogi partiami. Gotujemy do momentu wypłynięcia pierogi plus 2 minuty, od momentu wypłynięcia. Pierogi wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową.

Be Sociable, Share!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pierogi-z-fasol-kuchnia-faceta