Roślina Noni

2000 lat temu Polinezyjczycy przywieźli roślinę noni na tereny południowego Pacyfiku jako źródło żywności i leków. Kiedyś praktycznie  każda  część rośliny noni wykorzystywana była w leczeniu takich dolegliwości jak: wrzody lub zmiany w jamie ustnej, różnego rodzaju zapalenia, gorączka, choroby skóry, problemy z oddychaniem, itp. W 1999 i 2000, dr Thomas Burke przeprowadził badanie  in vivo,  testując rozcieńczony sok noni na komórkach śródbłonka (komórki linii wewnętrznej powierzchni naczyń krwionośnych) i odkrył, że sok noni może wytwarzać tlenek azotu! Następnie okazało się, że połączenie wyciągów z całego drzewa może wytwarzać 58 razy więcej tlenku azotu niż badany sok. Badanie Burke i jego mieszanki zostały ostatecznie zoptymalizowane pod kątem maksymalnej produkcji tlenku azotu z  całej rośliny  noni. Doprowadziło to do zastrzeżona znaku mieszanki ekstraktu noni,znane i markowe jako Kyani Nitro FX.

Owoc Noni

Każda część rośliny noni to bogate źródło witamin i minerałów, obejmujących witaminę C, E, wapń, magnez oraz cynk. Opisuje się tą roślinę jako aspiryna starożytności. Sok z owoców skutecznie wspomaga procesy lecznicze.

Oto lista właściwości owocu Noni.

  • Wpływa na wzrost energii
  • Łagodzi ból
  • Ma właściwości antybakteryjne, chroni przed problemami z trawieniem i przed chorobami serca
  • Obniża wysokie ciśnienie krwi
  • Razem z melatoniną i serotoniną wpływa na uregulowanie snu, temperatury ciała i nastrojów
  • Hamuje rozwój komórek rakowych i guzów
  • stymuluje produkcję T-komórek w systemie immunologicznym. T-komórki pełnią ważną rolę podczas zwalczania poszczególnych zachorowań
  • wspomaga pracę systemu immunologicznego
  • pomaga w złagodzeniu objawów astmy
  • działa pobudzająco na krążenie i mikrokrążenie

Irydoidy, zawarte w Noni, należą do grupy wtórnych metabolitów, znajdują się w wielu roślinach leczniczych i to one są odpowiedzialne za część ich dobroczynnych właściwości farmaceutycznych.

Są to substancje fitochemiczne o silnym działaniu, służące roślinom jako mechanizm obronny.

Pierwotną funkcją irydoidów jest obrona roślin przez zwierzętami roślinożernymi oraz przed infekcjami. Często charakteryzują się gorzkim smakiem, który jest odstraszający dla ludzi i innych ssaków.

Po wyizolowaniu i oczyszczeniu, irydoidy wykazują szeroki zakres właściwości leczniczych; między innymi, działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy, neutralizują peptotoksynę, obniżają poziom cukru, działają przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przeciw mutagennie, przeciwskurczowo, przeciwnowotworowo antywirusowo, modulują procesy immunologiczne oraz mają działanie oczyszczające.

Naukowcy badają ich wpływ na organizm ludzki już od ponad 50 lat. Według ich doniesień, można stwierdzić pozytywny wpływ irydoidów na wiele aspektów zdrowotnych. Badania naukowe wykazały między innymi, że irydoidy eliminują wolne rodniki, pomagają utrzymać odpowiedni poziom „dobrego cholesterolu” (HDL), wspomagają system odpornościowy oraz stymulują pracę mózgu.

Są również adaptogenami dzięki czemu przystosowując się do środowiska, mogą w bezpieczny sposób wpływać pozytywnie na zdrowie i odpowiednie funkcjonowanie organizmu.

W owocach Noni zostało znalezionych 12 rodzajów irydoidów.

12 Irydoidów w owocu Noni:

– Asperuloside
– Asperulosidic acid
– Borreriagenin
– Deacetylasperuloside
– Deacetylasperulosidic acid
– Citrifolinin B epimer a
– Citrifolinin B epimer b
– 6α-Hydroxyadoxoside
– 6β, 7β-Epoxy-8-epi-splendoside
– Dehydromethoxygaertneroside
– Epi-dihydrocornin
– 9-Epi-6α-methoxy geniposidic acid

Owoc Noni zawiera więcej irydoidów niż jakikolwiek inny owoc na Ziemi!

Irydoidy są wyjątkowo stabilne. Dzięki prostej strukturze chemicznej są odporne na działanie światła, ciepła i tlenu w bardzo długim okresie czasu.Również procesy przetwarzania i pasteryzacji oraz kilkuletni okres przechowywania nie naruszają stabilności irydoidów, a tym samym nie zmniejszają ich niezwykle cennych właściwości bioaktywnych.

Dlaczego najnowsze odkrycia dotyczące irydoidów są tak interesujące:

Noni jest czymś niezwykłym, ponieważ na ogół irydoidy występują w owocach dość rzadko.Nie zawiera ich żaden z  innych owoców nazywanych „super owocami”, jak na przykład owoce mangostanu, brazylijskiej palmy açaí lub przepękli indochińskiej. Od wielu lat prowadzone są badania dotyczące irydoidów, w ich rezultacie powstało wiele prac naukowych opisujących ich dobroczynne działanie.

Tu znajdziesz produkty owoców NONI. http://kuchniafaceta.pl/moje-kyani/nitrofx-nitroxtreme

Be Sociable, Share!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

rolina-noni-kuchnia-faceta