Sos grzybowy ze śmietaną

Czy wiecie kiedy zaczyna się robić sos grzybowy?

Mój tata mówił, że w dniu, w który postanowisz jechać na grzyby do lasu. Dziś już nie musimy jechać do lasu. Wystarczy wyskoczyć na dół do warzywnika i kupić sobie grzyby takie , na które mamy ochotę i przyrządzić sos grzybowy. Jednak to nie to samo, i choć nie jestem specjalistom od zbierania grzybów to bardzo lubiłem te jesienne wypady z ojcem do lasu. Powiem coś jeszcze najlepiej smakuję sos z grzybów , które sami nazbieramy i sami przyrządzimy.  Sam wypad do lasu to już wspaniała sprawa. Świeże powietrze, relaks i trochę ruchu nikomu nie zaszkodzą. Spróbujcie.

Składniki na sos grzybowy ze śmietaną

500 g grzybów leśnych *  50 g masła * 2 cebule * 100 ml bulionu warzywnego * 3 duże łyżki śmietany  18 % * ząbek czosnku * sól i pieprz do smaku

Przygotowujemy sos grzybowy ze śmietaną

Grzyby dokładnie myjemy, najlepiej zaraz  po przyniesieniu do domu, układamy na ręcznik papierowym by ociekły z wody.  Jeśli chcemy przechowywać to tylko w lodówce i nie dłużej niż 24 godziny. Najlepiej jest jednak przyrządzić je od razu. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło. W tym czasie kroimy drobno cebulę i dodajemy do rozpuszczonego masła i lekko przysmażamy, tak się zeszkliła. Grzyby kroimy i dodajemy do cebuli i smażymy tak z 5 minut. Następnie dodajemy bulion, może być z kostki rosołowej, ale najlepszy będzie własny rosół z niedzieli.( przepis na bulion ) Całość dusimy pod przykryciem około  15 minut. Dopiero teraz solimy, pieprzymy, dodajemy śmietanę i dusimy następne 15 minut. Należy pamiętać by  nie solić na początku grzybów ponieważ zaczną oddawać woda i sos zrobi nam się bardzo rzadki.

Better Sponge – niezawodny pomocnik w kuchni

Be Sociable, Share!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

sos-grzybowy-ze-mietan-kuchnia-faceta