Świeżonka z boczku i karkówki

Świerzonka –  w latach osiemdziesiątych jeździliśmy na nią do zajazdu  niedaleko Długołęki pod Wrocławiem. Słynął on właśnie z tej potrawy. Powiem Wam, ze było warto. Była wyśmienita.

Świeżonka z boczku i karkówki – Składniki

świeży, chudy boczek wieprzowy 0,5 kg kg * cebula 3 szt. * sól do smaku * przyprawa do mięs  * smalec wieprzowy * marynowane korniszony

Świeżonka  –  jak ją przygotować

Wymyte i pokrojone w dużą kostkę boczek i karkówkę nacieramy przyprawą do mięsa, umieszczamy w pojemniku.  Tak przygotowany pojemnik z mięsem wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Ja przygotowuję dzień wcześniej. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni z roztopionym smalcem wieprzowym. Smażymy na większym ogniu do zarumienienia się mięsa z obu stron.
Gdy mięso będzie ładnie zarumienione dodajemy pokrojoną w pół plastry, osoloną cebulę. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa i cebuli. Tak przygotowaną świeżonkę podajemy z marynowanymi korniszonami z pieczywem lub ziemniakami, jak kto woli.
Polecam również

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

wieonka-z-boczku-i-karkwki-kuchnia-faceta