Świeżonka z boczku i karkówki

Świerzonka – w latach osiemdziesiątych jeździliśmy na nią do zajazdu niedaleko Długołęki pod Wrocławiem. Słynął on właśnie z tej potrawy. Powiem Wam, ze było warto. Była wyśmienita.
Świeżonka z boczku i karkówki – Składniki
świeży, chudy boczek wieprzowy 0,5 kg kg * cebula 3 szt. * sól do smaku * przyprawa do mięs * smalec wieprzowy * marynowane korniszony
Świeżonka – jak ją przygotować
Wymyte i pokrojone w dużą kostkę boczek i karkówkę nacieramy przyprawą do mięsa, umieszczamy w pojemniku. Tak przygotowany pojemnik z mięsem wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Ja przygotowuję dzień wcześniej. Po tym czasie smażymy na rozgrzanej patelni z roztopionym smalcem wieprzowym. Smażymy na większym ogniu do zarumienienia się mięsa z obu stron.
Gdy mięso będzie ładnie zarumienione dodajemy pokrojoną w pół plastry, osoloną cebulę. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy na małym ogniu do miękkości mięsa i cebuli. Tak przygotowaną świeżonkę podajemy z marynowanymi korniszonami z pieczywem lub ziemniakami, jak kto woli.
Polecam również
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.