Szkło koktajlowe

 

Szkło używane przy przyrządzaniu  drinków,  musi być nieskazitelnie czyste.  Kieliszki po umyciu nie odstawiamy do wysuszenia, tylko wycieramy do sucha.  Należy sprawdzić pojemność kieliszków by dopasować do nich miarki, którymi będziemy odmierzać składniki.  Właściwy dobór szkła zapewnia nie tylko estetyczny wygląd i drink został podany w naczyniu dla niego przeznaczonym.  Dobór kształtu nie jest przypadkowy. Koniakówka umożliwia delikatne ogrzewanie trunku dłonią.  Szkło typu pousse-cafe ułatwia warstwowanie napoju. Wąska szampanka utrzymuje dłużej bom belki  w szampanie.  Wszystkie przepisy zawierają typ szkła, często też podają dopuszczane zamienniki.

Oto najczęściej stosowane typy kieliszków i  szklanek:

 

 

 

Kieliszki koktajlowe. Pojemność od 120 – 225 ml.

Długa nóżka zapobiega ogrzewaniu zawartości dłonią.

 

 

 

 

Highball: Pojemność 230- 280 ml.

Szklanka uniwersalna. wykonana z grubego szkła, dzięki czemu jest popularna przy tworzeniu koktajli wymagających ucierania owoców.

 

 

 

Old-fashioned: pojemność 280 -320 ml

Klasyczna, niska prosta szklanka  o cienkich ściankach. Potocznie zwana szklanką do whisky. Używana głównie do podawania alkoholi na lodzie, jak również koktajli typu Short.

 

 

 

Collins: pojemność ok 250 ml

Szklanka do long drinków – im wyższa tym lepsza. Zawsze ma cylindryczny kształt. Najchętniej używana do koktajli z grupy szprycowanych oraz napojów gazowanych.

 

 

 

Szampanka płaska ; pojemność  125 ml

Kieliszek  przypominający czarkę ze zwężeniem. Je go kształt był podobno wzorowany na biuście Marii Antoniny Jest to bardzo popularny rodzaj szkła używanego do koktajli miksowanych z lodem kruszonym.

 

 

 

Szampanka wysoka: pojemność 125 ml

To rodzaj kieliszka w kształcie przypomina tulipan na różnej wysokości nóżce.

 

 

 

Szkło typu pina colada: pojemność 375 ml

Czara na nóżce ma kształt kielicha tulipana, zwężonego na pewnej wysokości.  Oczywiście stosowany do podawania słynnych colad.

3 Responses to Szkło koktajlowe

  1. Kasia pisze:

    Przydałyby się jeszcze zdjęcia i podpisy kieliszków do wina. Nie wszyscy wiedzą bowiem, że wino czerwone powinno się serwować w innych lampkach niż wino białe.

  2. Kreator pisze:

    Irlandzkie whiskey serwuje się również w małych kieliszkach tzw. szotach 🙂

  3. Karolina pisze:

    U mnie w domu praktycznie do wszystkiego stosuje się Old-fashioned 🙂 Whisky w pierwszej kolejności, ale także do innych drinków i… deserów – np. 3-kolorowa galaretka z zatopionym w środku kawałkiem owoca.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

szko-koktajlowe-kuchnia-faceta