Szparagi z patelni z cytryną i świeżym rozmarynem
Szparagi – co warto o nich wiedzieć
Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zapobiegają powstawaniu nowotworów. Odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu. Wspomagają kobiety karmiące piersią i odchudzają, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kcal. Ponadto są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Sprawdź, jakie właściwości lecznicze i wartości odżywcze ma to warzywo i jak je przyrządzić, by działały na partnera, tak jak lubczyk czy kawior
Dziś proponuje szparagi z patelni z cytryną i świeżym rozmarynem
Składniki (porcja dla dwóch osób): 1 pęczek zielonych szparagów * 1/2 cytryny pokrojonej w cieniutkie plasterki * 1 gałązka świeżego rozmarynu * 1 łyżka masła * szczypta gruboziarnistej soli morskiej, do smaku * odrobina świeżo mielonego pieprzu, do smaku.
Przygotowanie: Na dużej patelni roztapiamy masło, układamy plasterki cytryny. Smażymy chwilę (2-3 minuty), aż zacznie pachnieć. Warzywa myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Dodajemy gałązkę rozmarynu i szparagi, mieszamy, obtaczając je w maśle. Smażymy w zależności od tego, jak grube są i jak miękkie/twarde lubimy. Przed podaniem posypujemy solą morską, opcjonalnie odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Smacznego!
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.