Szparagi z patelni z cytryną i świeżym rozmarynem

Szparagi – co warto o nich wiedzieć

Szparagi są skarbnicą witamin i składników mineralnych.  Zapobiegają powstawaniu nowotworów, odpowiadają za prawidłowy rozwój płodu, wspomagają kobiety karmiące piersią i odchudzają, ponieważ w 100 g zawierają tylko 18 kcal. Ponadto  są jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Sprawdź, jakie właściwości lecznicze i wartości odżywcze ma to warzywo  i jak je przyrządzić, by działały na partnera, tak jak lubczyk czy kawior

Dziś proponuje szparagi z patelni z cytryną i świeżym rozmarynem

Składniki (porcja dla dwóch osób): 1 pęczek zielonych szparagów * 1/2 cytryny pokrojonej w cieniutkie plasterki * 1 gałązka świeżego rozmarynu * 1 łyżka masła * szczypta gruboziarnistej soli morskiej, do smaku * odrobina świeżo mielonego pieprzu, do smaku.

Przygotowanie: Na dużej patelni roztapiamy masło, układamy plasterki cytryny. Smażymy chwilę (2-3 minuty), aż zacznie pachnieć. Warzywa myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki. Dodajemy gałązkę rozmarynu i szparagi, mieszamy, obtaczając je w maśle. Smażymy w zależności od tego, jak grube są i jak miękkie/twarde lubimy. Przed podaniem posypujemy solą morską, opcjonalnie odrobiną świeżo mielonego pieprzu. Smacznego!

Be Sociable, Share!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.