Tiramisu

Klasyczne Tiramisu ( bez jajek )

Tiramisu to szybki i bardzo smaczny deser, który nie wymaga zbyt dużych zdolności kulinarnych.

Składniki: 500 g sera mascarpone *  300 g śmietany kremówki * 6 czubatych łyżek cukru *                       4 łyżki amaretto * 1 opakowanie biszkoptów * 1,5 szklanki mocnej kawy * 2 łyżki kakao naturalnego

Przygotowanie: Śmietanę ubić z cukrem . Do dać do  ser mascarpone i obić na jednolita masę. Ochłodzoną kawę wymieszać z amaretto. do kawy z amaretto wrzucić na krótko  biszkopty by nasiąknęły roztworem. Ułożyć na dnie formy nasączone biszkopty. Posypać kakaem. Na tym ułożyć warstwę krem. Przełożyć warstwą biszkoptów nasączonych roztworem kawy z amaretto. Posypać kakaem i na to nałożyć następną warstwę kremu i posypać kakaem po wierzchu.

3 Responses to Tiramisu

  1. Kochanek pisze:

    Klasyczne tiramisu to jest raczej z jajkami 🙂 ale ja robie dokladnie takie samo jak ty.

  2. Hektor pisze:

    Ja tez preferuje wersje bez jajek. A Twoje tiramisu wygląda przepysznie. Na pewno spróbuję.

  3. Judyta pisze:

    Uwielbiam to ciasto! Moje ulubione, najlepsze jakie jadłam to te, które zrobiła moja Mama… ja takiego nie umiem, ale skorzystam z powyższego przepisu z wielką chęcią 😀

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

tiramisu-kuchnia-faceta