Ziemniaki myśliwskie

Ziemniaki po myśliwsku

Składniki: 1 kg ziemniaków * 3 cebule * olej lub smalec * 2 ogórki kiszone * 200  g pieczonej dziczyzny      2 łyżki koncentratu pomidorowego * 3 suszone grzyby ( w sezonie świeże ) * 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina * natka pietruszki * 100 g startego żółtego sera * sól, pieprz, jałowiec, gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie :  Ziemniaki obrać , opłukać i zalać wrzącą osoloną wodą. Gotować pod przykryciem. Odcedzić, odparować i pokroić w cząstki ( jak czosnek ). Cebulę obrać i drobno pokroić w kostkę. usmażyć na złocisty kolor. Ogórki obrać i pokroić na pół talarki, wrzucić do cebuli. Dusić kilka minut. Potem dodać ziemniaki, koncentrat pomidorowy, mięso pokrajane w paseczki, ugotowane i posiekane drobno grzyby.  Zalać winem i drobno posikaną natką pietruszki. Doprawić do smaku.  Wszystko to przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać serem i zapiec w piekarniku ok 30 minut wtem 200 stopni Celsjusza

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ziemniaki-myliwskie-kuchnia-faceta