Zupa z brukselki

Zupy z brukselki to jedna z wielu dań jakie możemy przygotować z tego warzywa. Jest ono nie doceniane w naszej kuchni ze względu na specyficzny zapach. Jednak mało ludzi wie, ze ta mała kapusta ma właściwości antynowotworowe. Jest także polecana dla kobiet będących w ciąży jak i tych, które planują ciążę. Dlatego warto by znalazła się w naszym jadłospisie.
Do wszystkich zup stosuje wywar z warzyw i wołowiny.
Przepis najdziecie tutaj: http://kuchniafaceta.pl/wywar-warzywny-z-wolowina
Zupa z brukselki i papryki
Składniki: 2 litry wywaru z warzyw i wołowiny * 500 g brukselki * 2 ziemniaki * 50 g makarony ( muszelki lub rurki ) * 2 papryki marynowane w occie * 100 g śmietany * natka pietruszki * sól, pieprz, czosnek
Przygotowanie: Brukselkę opłukać, większe poprzekrawać na pół . Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Brukselkę i ziemniaki dodać do gotującego wywaru i gotować 15. Następnie dodać makaron i gotować do miękkości. paprykę marynowaną pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy wraz ze śmietaną. Przyprawić i pogotować jeszcze 5 minut. Podawać posypaną natką pietruszki.
ZEST
AW SZTUĆCÓW ZE STALI SZLACHETNEJ – INFINITY (20 ELEMENTÓW)
NOWOCZESNE SZTUĆCE NA KAŻDĄ OKAZJĘ
Zupa z brukselki i suszonymi morelami.
Składniki: 2 litry wywaru z warzyw i wołowiny * 500 g brukselki * 10 suszonych moreli * cytryna * 1 papryka * smalec * 1 jajko na twardo * 100 g śmietany * 2 łyżki mąki * sól, pieprz, rozmaryn
Przygotowanie: Brukselkę opłukać, większe poprzekrawać na pół zalać wywarem i ugotować. Morelo umyć zostawić na godzinę w wodzie. Następnie zmiksować blenderem. Cytrynę sparzyć obrać ze skórki i pokroić w plasterki i usunąć pestki. Paprykę umyć, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę. tak przygotowaną paprykę podsmażyć na smalcu dodając brukselkę, pokrojone jajko, cytrynę, zmiksowane morele i śmietaną wymieszaną z mąką. Wszystko dodać do wywaru, przyprawić do smaku i gotować ok 10 minut.
Zupa z brukselki po Roterdamsku
składniki: 2 litry wywaru z warzyw i wołowiny * 500 g brukselki * 2 ziemniaki ^ pomidor * pietruszka, marchewka i seler z wywaru * smalec * 100 g śmietany * 1 łyżka maki * 150 g białego wytrawnego wina * sól, pieprz
Przygotowanie: Brukselkę opłukać, większe poprzekrawać na pół zalać wywarem i ugotować. Ziemniaki obrać, umyć i pokrajać w drobną kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Warzywa pokroić w kostkę lekko podsmażyć na na smalcu. Dodać do brukselki razem z pomidorem razem z mąką i winem. Przyprawić i chwilę pogotować.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.