Zupa z brukselki

Zupy z brukselki to jedna z wielu dań jakie możemy przygotować z tego warzywa. Jest ono nie doceniane w naszej kuchni ze względu na specyficzny zapach. Jednak mało ludzi wie, ze ta mała kapusta ma właściwości antynowotworowe. Jest także polecana dla kobiet będących w ciąży jak i tych, które planują ciążę. Dlatego warto by znalazła się w naszym jadłospisie.

Do wszystkich zup stosuje wywar z warzyw i wołowiny.

Przepis najdziecie tutaj: http://kuchniafaceta.pl/wywar-warzywny-z-wolowina

Zupa z brukselki i  papryki 

Składniki: 2 litry wywaru z  warzyw i wołowiny *   500 g  brukselki * 2 ziemniaki * 50 g makarony ( muszelki lub rurki ) *  2 papryki marynowane w occie * 100 g śmietany * natka pietruszki * sól, pieprz, czosnek

Przygotowanie: Brukselkę opłukać, większe poprzekrawać na pół . Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Brukselkę i ziemniaki dodać do gotującego wywaru i gotować 15. Następnie dodać makaron i gotować do miękkości. paprykę marynowaną pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy wraz ze śmietaną. Przyprawić i pogotować jeszcze 5 minut. Podawać posypaną natką pietruszki.

ZESTZEPTERAW SZTUĆCÓW ZE STALI SZLACHETNEJ – INFINITY (20 ELEMENTÓW)

NOWOCZESNE SZTUĆCE NA KAŻDĄ OKAZJĘ

 

 

 

Zupa z brukselki i suszonymi morelami.

Składniki: 2 litry wywaru z  warzyw i wołowiny *   500 g  brukselki *  10 suszonych moreli *  cytryna * 1 papryka * smalec * 1 jajko na twardo * 100 g śmietany * 2 łyżki mąki  * sól, pieprz, rozmaryn

Przygotowanie: Brukselkę opłukać, większe poprzekrawać na pół zalać wywarem i ugotować.  Morelo umyć  zostawić na godzinę w wodzie. Następnie zmiksować blenderem. Cytrynę sparzyć obrać ze skórki i  pokroić w plasterki i usunąć pestki. Paprykę umyć, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę. tak przygotowaną paprykę podsmażyć  na  smalcu dodając brukselkę, pokrojone jajko, cytrynę, zmiksowane morele i śmietaną wymieszaną z mąką. Wszystko dodać do wywaru, przyprawić do smaku i gotować ok 10 minut.

Zupa z brukselki po Roterdamsku

składniki: 2 litry wywaru z  warzyw i wołowiny *   500 g  brukselki * 2 ziemniaki  ^ pomidor * pietruszka, marchewka i seler z wywaru * smalec * 100 g śmietany *  1 łyżka maki *  150 g białego wytrawnego wina * sól, pieprz

Przygotowanie: Brukselkę opłukać, większe poprzekrawać na pół zalać wywarem i ugotować. Ziemniaki obrać, umyć i pokrajać w drobną kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.  Warzywa pokroić w kostkę lekko podsmażyć  na na smalcu. Dodać do brukselki razem z pomidorem razem z mąką i winem.  Przyprawić i chwilę pogotować.

 

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

zupa-z-brukselki-kuchnia-faceta