Wątróbka w panierce.

Wątróbka inaczej

Składniki: 400 g wątróbki * 500 ml kefiru * 2 jajka * 1 łyżka mąki * 2 łyżki bułki tartej     * sól i pieprz * 2 łyżki oleju

Przygotowanie; Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i zalewamy kefirem. odstawiamy na godzinę do lodówki.  Następnie osuszamy z kefiru i sparzamy wrzątkiem.  Mięso otaczamy w mace, panierujemy w jajkach rozmieszanych z przyprawami i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy wątróbki z każdej strony na zloty kolor.

3 Responses to Wątróbka w panierce.

  1. Grzegorz pisze:

    Wątróbka w panierce jeszcze o takiej wersji wątróbki nie słyszałem:)

  2. Shaggy pisze:

    wątróbkę lubię dobrze wysmażoną, trzeba jednak uważać żeby była świeża, inaczej cała potrawa się nie uda, a my możemy się pochorować..

  3. Wojtek pisze:

    Wątróbka w panierce to coś, z czym się już spotykałem, nowością dla mnie jest kefir – dodatek, którego specjalnie nie lubię. Zastanawia mnie cel kąpieli wątróbki w kefirze. Nie znajduje odpowiedzi.

    Dobrze, że gramatura wątróbki jest znośna. Swego czasu taka panierowana miała jedna bydgoskich restauracji. Nazywało się to „wątróbka na jabłku podana”. Może i była dobra, ale podawano ją w fantastyczny sposób – jabłko cięto w poziomie, wkładano plasterek wątróbki i obcinano brzegi, żeby nie wystawały za jabłko. Jednym słowem – wątróbki szukałem. A wszystko za 18,50 zł 😉

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

wtrbka-w-panierce-kuchnia-faceta