Wątróbka w panierce.

Wątróbka inaczej
Składniki: 400 g wątróbki * 500 ml kefiru * 2 jajka * 1 łyżka mąki * 2 łyżki bułki tartej * sól i pieprz * 2 łyżki oleju
Przygotowanie; Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i zalewamy kefirem. odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie osuszamy z kefiru i sparzamy wrzątkiem. Mięso otaczamy w mace, panierujemy w jajkach rozmieszanych z przyprawami i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy wątróbki z każdej strony na zloty kolor.
3 Responses to Wątróbka w panierce.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Wątróbka w panierce jeszcze o takiej wersji wątróbki nie słyszałem:)
wątróbkę lubię dobrze wysmażoną, trzeba jednak uważać żeby była świeża, inaczej cała potrawa się nie uda, a my możemy się pochorować..
Wątróbka w panierce to coś, z czym się już spotykałem, nowością dla mnie jest kefir – dodatek, którego specjalnie nie lubię. Zastanawia mnie cel kąpieli wątróbki w kefirze. Nie znajduje odpowiedzi.
Dobrze, że gramatura wątróbki jest znośna. Swego czasu taka panierowana miała jedna bydgoskich restauracji. Nazywało się to „wątróbka na jabłku podana”. Może i była dobra, ale podawano ją w fantastyczny sposób – jabłko cięto w poziomie, wkładano plasterek wątróbki i obcinano brzegi, żeby nie wystawały za jabłko. Jednym słowem – wątróbki szukałem. A wszystko za 18,50 zł 😉