Kurczak nadziewany szpinakiem

Obraz bruce lam z Pixabay

Kurczak nadziewany szpinakiem zmienił moje podejście do szpinaku. Jak przyrządzicie tą potrawę to zrozumiecie dlaczego. Do przygotowania kurczaka z nadzieniem szpinakowo – serowym potrzeba .

Kurczak nadziewany szpinakiem – Składniki nadzienia;

500g mrożonego szpinaku * 100g startego parmezanu ! łyżka masła *  5 ząbków czosnku  2 białka z kurzych jaj  *  250 ml bulinu * sol, pieprz, gałka muszkatołowa

Oczywiście 1 dorodny kurczak

Przygotowanie;

Kurczaka myjemy i po osuszeniu nacieramy z zewnątrz solą oraz pieprzem.  Szpinak rozmrażamy i odciskamy wodę. Czosnek obieramy , kroimy w drobne plasterki. wrzucamy na rozgrzane masło i dodajemy szpinak. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. gdy szpinak sobie stygnie my bierzemy białka i delikatnie ubijamy. Łączymy z masą szpinakową, dodajemy parmezan i przyprawiamy. Tak przygotowaną masę wkładamy pomiędzy skórę a mięso kurczaka. Całość umieszczamy w rękawie do pieczenia. Polewamy bulionem i zawiązujemy rękaw na końcach nitką. Robimy na wierzchu 4 otwory szpilką. Wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusz na godzinę. Bardzo dobrze smakuje z pieczonymi ziemniakami.

 

 

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

kurczak-nadziewany-szpinakiem-kuchnia-faceta