Kurczak nadziewany szpinakiem

Kurczak nadziewany szpinakiem zmienił moje podejście do szpinaku. Jak przyrządzicie tą potrawę to zrozumiecie dlaczego. Do przygotowania kurczaka z nadzieniem szpinakowo – serowym potrzeba .
Kurczak nadziewany szpinakiem – Składniki nadzienia;
500g mrożonego szpinaku * 100g startego parmezanu ! łyżka masła * 5 ząbków czosnku 2 białka z kurzych jaj * 250 ml bulinu * sol, pieprz, gałka muszkatołowa
Oczywiście 1 dorodny kurczak
Przygotowanie;
Kurczaka myjemy i po osuszeniu nacieramy z zewnątrz solą oraz pieprzem. Szpinak rozmrażamy i odciskamy wodę. Czosnek obieramy , kroimy w drobne plasterki. wrzucamy na rozgrzane masło i dodajemy szpinak. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. gdy szpinak sobie stygnie my bierzemy białka i delikatnie ubijamy. Łączymy z masą szpinakową, dodajemy parmezan i przyprawiamy. Tak przygotowaną masę wkładamy pomiędzy skórę a mięso kurczaka. Całość umieszczamy w rękawie do pieczenia. Polewamy bulionem i zawiązujemy rękaw na końcach nitką. Robimy na wierzchu 4 otwory szpilką. Wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusz na godzinę. Bardzo dobrze smakuje z pieczonymi ziemniakami.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.