Golonka w piwie.

Panowie dziś klasyka. Golonka w piwie.
Golonka w piwie to danie, którym , prawdziwy facet nie pogardzi. Danie wywodzi się z kuchni bawarskiej. Przygotowanie jest pracochłonne, ale nie jest trudne i każdy facet da sobie z tym daniem radę.
Składniki
4 tylne małe golonki * 2 marchewki * duża pietruszka * 100 g selera * sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie
Przygotowanie
Ja to robię tak. Biorę 4 male tylne golonki. Wkładam do dużego garnka, takiego 5 litrowego. Wlewam wodę tak by golonki było cale zalane. Zaczynam gotować. Do tego dodaje warzywa starte na grubej tarce. 2 marchewki, pietruszkę , kawałek selera, porę. Przyprawiam pieprzem, solą, 4 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. To gotuję około 1,5 godziny pod przykryciem. Następnie mięso przykładam do naczynia żaroodpornego, zalewam 0.5 litra ciemnego piwa, przykrywam. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Odkrywam i dopiekam jeszcze 15 minut. Najlepiej smakuje z chanem i pieczywem.
3 Responses to Golonka w piwie.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Golonka, prawdziwe męska potrawa, do tego w piwie, czego chcieć więcej 🙂
Muszę wypróbować przepis.
Wygląda zabójczo!
Ostatnia moja golonka pochodziła z IKEI, taka sobie!
Trzeba tylko pamiętać o dobraniu odpowiedniej golonki i odpowiedniego trunku