Golonka w piwie.



fun_728x90

Panowie dziś klasyka. Golonka w piwie.

Ja to robię tak. Biorę 4 male tylne golonki. Wkładam do dużego garnka, takiego 5 litrowego. Wlewam wodę tak by golonki było cale zalane. Zaczynam gotować. Do tego dodaje warzywa starte na grubej tarce. 2 marchewki, pietruszkę , kawałek selera, porę. Przyprawiam pieprzem, solą, 4 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. To gotuję około 1,5 godziny pod przykryciem. Następnie mięso przykładam  do naczynia żaroodpornego, zalewam 0.5 litra ciemnego piwa, przykrywam. Piekę 30 minut w tem 180 stopni Celsjusza. Odkrywam i dopiekam jeszcze 15 minut. Najlepiej smakuje z chanem i pieczywem.

Be Sociable, Share!

4 Responses to Golonka w piwie.

  1. Artur Hirth napisał(a):

    Golonka, prawdziwe męska potrawa, do tego w piwie, czego chcieć więcej 🙂
    Muszę wypróbować przepis.
    Artur Hirth ostatnio opublikowa�..Bogaty albo biedny T. Harv EkerMy Profile

  2. Wygląda zabójczo!

    Ostatnia moja golonka pochodziła z IKEI, taka sobie!
    Risk and Profit – Inwestycje w akcje ostatnio opublikowaÅ�..Czy już teraz kupić euro na wakacje?My Profile

  3. Czeskie Piwo napisał(a):

    Trzeba tylko pamiętać o dobraniu odpowiedniej golonki i odpowiedniego trunku

  4. Anka napisał(a):

    Męska, nie męska. To jest coś, na co burczy mi w brzuchu. Kiedyś nie lubiłam tej potrawy, ale od kiedy spróbowałam jej w Piramidzie, zmieniłam zdanie. Okazało się, że dopiero w dobrej restauracji dowiedziałam się jak smakuje dobrze przyrządzona golonka. Szkoda, że nie potrafię tego powtórzyć.
    Anka ostatnio opublikowa�..Ubezpieczenie zdrowotne dzieciMy Profile

Dodaj komentarz