Pierogi z łososiem przyprawione szafranem

Propozycja na nietypowe pierogowe z łososie. Farsz jest oryginalny i dość wykwintny. Łączy w sobie łososia i aromat szafranu oraz zeszkloną na maśle cebulkę. Całość komponuje się fajnie ze świeżymi ziołami i kwaśną śmietaną.
Składniki na farsz:
600 g łosoś filet * 1 szt cebula * 1łyżka masło * szafran * sól i pieprz do smaku
Składniki na ciasto z blendera:
500 g maki * 80 g masło * 200 ml gorącej wody * 1 łyżeczka soli
Ciasto na pierogi: Ponownie proponuje wykonanie ciasta za pomocą blendera. Wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Miksujemy wstępnie wlewając gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu otrzymanej zwartej masy. Tak wykonane ciasto jest bardzo elastyczne. Odkładamy i przykrywamy ściereczką by się wysychało.
Farsz na pierogi: Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i przysmażamy na maśle. Filet z łososia gotujemy na parze, przekładamy na talerz, odciskamy z nadmiaru wody, rozgniatamy widelcem i dodajemy szafran oraz zeszkloną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem. Zerkamy aż wystygnie..
W rozwałkowanym cieście ( tak na grubość około 4 mm ) wykrawać szklanką krążki średnicy 5 cm. Na wykrojone krążki nakładamy farsz i lepić. Tak przygotowane pierogi układamy na posypanej mąkom stolnicy i przykrywamy ściereczką by nie wysychały. Pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Po wrzuceniu zamieszamy delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką pierogi tak, aby nie przywarły do dna garnka. Ja gotuje je do momentu aż wypłyną na wierzch plus 2 minuty.
Dodaj komentarz
Aby dodać komentarz, należy się zalogować.