Pierogi z owocami

Kiedy robimy progi z owocami należy wziąć pod uwagę specyfikę farszu jakim są owoce. Musimy pamiętać, że owoce podczas gotowania kwaśnieją i oddają sok. Pierwsza przypadłość rozwiązujemy w banalny sposób dodając cukier do owoców. Aby wiązać sok wydzielany z owoców posypujemy je niewielką ilością mąki ziemniaczanej.
Ciasto na pierogi z owocami
Następna sprawa to ciasto. Ja stosuje dwa rodzaje.
Pierwsze to ciasto z blendera. To jest ciasto, które się sprawdza we wszystkich rodzajach farszu. Bardzo łatwo się klei i jest elastyczne.
Składniki na ciasto z blendera: 500 g maki * 80 g masło * 200 ml gorącej wody * 1 łyżeczka soli
Wsypujemy mąkę do blendera, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło. Miksujemy wstępnie wlewając gorącą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu otrzymanej zwartej masy. Tak wykonane ciasto jest bardzo elastyczne. Odkładamy i przykrywamy ściereczką by się wysychało.
Jednak najlepszym połączeniem z delikatnym farszem z owoców będzie ciasto w którym połączymy mąkę z mlekiem i niewielkiej ilości masła.
Składniki na ciasto z mlekiem: 500 g mąki * 250 g mleka * łyżeczka masła * ½ łyżeczki soli ( można zrezygnować)
Przygotowanie Ciasta z mlekiem : Mąkę sypiemy na stolnicę, zrobić w niej dołek. Do mąki wlać zgrzane mleko. Wymieszać mąkę z mlekiem. Dodać, masło i sól Następnie wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć przynajmniej na 30 minut.
Z czego farsz na pierogi z owocami.
Klasyka to jagody i truskawki.
Truskawki myjemy i obieramy z zielonych końcówek. Większe można pokroić na mniejsze kawałki.
Jagody myjemy i przesypujemy na talerz. Z talerza łatwiej nabiera się je łyżeczką. Pamiętamy o posypaniu owoców mąką ziemniaczaną.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wykrawamy kółka o średnicy 6 cm. Na tak przygotowane krążki nakładamy owocowy farsz posypując cukrem i zlepić krawędzie. Układać na posypanej mąkom stolnicy i przykrywamy ściereczką by nie wysychały. Pierogi gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Po wrzuceniu zamieszamy delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką pierogi tak, aby nie przywarły do dna garnka. Ja gotuje je do momentu aż wypłyną na wierzch plus 2 minuty.
Najlepiej smakują z gęstą śmietaną.
Pierogi z kapustą | Pierogi calzone |
![]() |
![]() |
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.