Prosto i smacznie.
Właśnie smażę kiełbasę z cebulką. Jedno z najprostszych dań jakie znam. Bierzemy cienką kiełbasę, taką jaka nam najbardziej smakuje. Kroimy w talarki. Topimy trochę smalcu. Wrzucamy pokrojoną kiełbasę. Na to cebulkę pokrojoną na drobno. Całość smażymy na małym ogniu przez około 30 minut. Proste prawda.
Jednak ja pamiętam kiełbasę smażoną przez mamę mojego kolegi. To było w latach 70-tych. Bawiliśmy się z kolegą, gdy przyszła jego siostra i podziała, że dziś na kolację będzie ekstra wyżerka. No i mam zostać, bo takiej smażonej kiełbasy to jeszcze nie jadłem. Wcale się nie opierałem, choć nie myślałem , że będzie to tak pamiętna uczta. Po paru minutach zawołała nas gospodyni i poszliśmy do kuchni. Na stole leżał duży bochen chleba na środku stała dość pokaźna patelnia z której rozchodził się niesamowity zapach. Zasiedliśmy w trójkę do stołu. To jest ja , mój kolega i jego siostra. Pomyślałem wtedy, że sami to nie damy rady, choć jak spojrzałem na patelni to stwierdziłem, że skromna ta super wyżerka. Sama cebula. Oj jak się pomyliłem. Mama kolegi pokroiła cały bochenek chleba i na talerze nałożyła nam po kilka plasterków idealnie usmażonej kiełbasy. Już miałem się zabierać do jedzenia kiedy kolega powiedział – patrz jak to się je. Wziął z patelni pożądną porcję przysmażonej cebulki ułożył na chlebie. Nabił na widelec plasterek kiełbasy, ugryzł chleb z cebulą i zagryzł malutkim kęsem kiełbasy. Zrobiłem tak samo i to co poczułem w ustach było czymś nie powtarzalnym. Ta cebula to było coś wyśmienitego. W parę minut wpałaszowaliśmy dwa bochenki chleba, kilogram cebuli i kawałek kiełbasy, która była tylko zakąską. To naprawdę była ekstra wyżerka.
4 Responses to Prosto i smacznie.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Jak to mówią Rosjanie „łuka mnogo nie bywajet” (dla nieznających rosyjskiego – cebuli nie może być za dużo). Ja jeszcze pamiętam w początkach stanu wojennego daine mojego kolegi – „cebula a’la kryzys”. To samo, tyle że o kiełbasie się mówiło 🙂
Do dobrze podsmażonej cebuli nie potrzebujesz nic więcej plus świeży bochen chleba 😀 Ale nie każdy potrafi to dobrze zrobić. Proste danie, na każdą kieszeń i w dodatku szybkie 🙂
Jest to również jedno z moich ulubionych dań 🙂 Należę do grupy facetów, którzy nie widzą nic fajnego w staniu przy garach, więc często robię takie szybkie i nie wymagające poświęcania czasu potrawy 🙂
Smażona/duszona cebula <3 !
Spróbujcie jajecznicy na duszonej cebuli! Najlepiej z sekretnym składnikiem, jakim jest… Pieprz ziołowy!